'PERNAR I SINČIĆ SU DIZALI NOVAC, NE ZNAMO ZA ŠTO': / Bivši insajder ispričao kakve je mračne stvari otkrio u stranci

Image

Turbulencije u Živom zidu nastavljaju se, nakon što je ta stranka na izvanrednim parlamentarnim izborima polučila prilično velik uspjeh osvojivši osam mandata.

4.10.2016.
9:20
Play logo

Bivši glavni tajnik stranke Ivan Đanić izašao je u javnost s onime što tvrdi da zna - sumnjivim financijama i ponašanjem vrhuške Živog zida. 52-godišnji umirovljeni natporučnik Hrvatske vojske Ivan Đanić 2014. je postao članom Živog zida.

Image
'SINČIĆ JE ŽRTVA PERNARA I VLADIMIRE PALFI': /

Bivši tajnik stranke potvrdio - 'sve afere koje je spomenuo Runtić su 100% točne'

Image
'SINČIĆ JE ŽRTVA PERNARA I VLADIMIRE PALFI': /

Bivši tajnik stranke potvrdio - 'sve afere koje je spomenuo Runtić su 100% točne'

'Tada sam prepoznao ideju. Vidio sam u tim mladim ljudima Živog zida istu onu priču koju smo mi branitelji vidjeli nakon završetka rata, a to je da Hrvatska nije postala onakva zemlja za kakvu smo se borili. U rat smo otišli s idejom da se borimo za malog čovjeka, a činilo mi se da je borba za malog čovjeka i nit vodilja Živog zida', rekao je Đanić za Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon što se učlanio postao je glavni tajnik stranke.

Brzo su ga počele kopkati sumnje

'Čim sam došao u Živi zid intenzivno sam se angažirao pa su mi Vladimira Palfi i Sinčić lani u prosincu predložili da postanem tajnik stranke. Dao sam im prijedlog ustroja stranke jer sam vidio da se stranka širi, a nema razvijenu infrastrukturu. Kazao sam im da, isto kao i u vojsci, piramidalni sustav i unutar stranke mora postojati, da se zna tko za što odgovara. Složili su se s tim i očekivao sam da ćemo po tome raditi. No sumnje su se počele javljati kada su se među članstvom pojavile priče o krivotvorenju skupštine i potpisa. Znao sam pitati i Sinčića i Ivana Pernara što je s tim glasinama, a oni bi mi odgovarali 'Pusti to, ignoriraj. Hoće nas uništiti vanjske strukture. U početku sam im vjerovao', nastavio je Đanić koji je u stranci volontirao.

shimmer fallback
shimmer fallback

Crv sumnje ipak ga je nastavio kopkati, a kako tvrdi, najteže mu je padalo što se stranka nije razvijala, kao što nisu ni gradske ni županijske organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'A kad je krenula druga kampanja za parlamentarne izbore, uvidio sam da zaista nešto nije u redu. Iz Osijeka je u Zagreb došao Hrvoje Runtić kako bi preuzeo izborni stožer i on se jako angažirao. Neke su mu stvari postale sumnjive, otišao je u Ministarstvo uprave i tamo je vidio krivotvorene potpise na dokumentima lažne skupštine stranke pa je to pokazao i meni. Tada sam zaista počeo sumnjati da nešto duboko ne štima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Netko je samoinicijativno donosio odluke'

Runtić je počeo postavljati pitanja, a i sam sam uvidio da odluke u stranci ne donosi Glavni odbor, već ih netko donosi samoinicijativno. Sve što je Runtić iznio – istina je. Ja kao tajnik nisam imao uvid ni u jedan službeni dokument ni u financijska izvješća. Nisam čak znao ni to tko je član stranke, tko je platio članarinu. Moj se posao svodio na primanje i slanje mailova te distribuciju pojedinačnih odluka članstvu, a odluke je mahom donosila Palfi, ne Glavni odbor', ispričao je Đanić, dodavši kako je vrh stranke sve informacije čuvao kao zmija noge, a čim bi netko počeo postavljati pitanja, oni su počeli sumnjati u tu osobu.

' Runtić ih je pitao zašto tajnik nije član Glavnog odbora, a odgovoreno mu je da tajniku dovoljno ne vjeruju. I kada su vidjeli da postavljam sve više pitanja, jednostavno je od 28. kolovoza prestala komunikacija sa mnom. Zbog svega toga više ne želim biti ni član stranke. Mi se nismo razišli u ideji, jer probleme blokiranih i Ovršnog zakona treba riješiti, ali smo se razišli zbog unutarstranačke neorganizacije. Ako stranka nema svoje knjigovodstvo i razvijeno tajništvo, kakva je to organizacija?! Ne može to tako funkcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Play logo

'Pernar i Sinčić su podizali novac, ali ne znamo za što'

Ne može se dogoditi da supredsjednici stranke Pernar i Sinčić idu u banku podizati novac, a mi ne znamo zašto se novac podiže i što se događa jer nitko nikome nije polagao račune. Sve je to privatna priča gdje su članovi stranke iskorišteni za osobne interese nekoliko pojedinaca. Sve je to katastrofa. Sve bi trebalo 'resetirati', sazvati novu skupštinu i krenuti ispočetka. Iz svega sam izašao jer čista obraza želim ići i dalje', zaključio je Đanić koji kaže kako čeka da DORH istraži sve što se događalo u Živom zidu.

Život na vagi
Trag divljači
Tri sestre
Señorita 89
Laži sa mnon
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Elon Musk show
Kako zadovoljiti ženu
Britain's Got Talent
default_cta
Obiteljske tajne
Play logo