PENZIONERI OČEKIVALI BAREM DUPLO VIŠE: / Prosječna mirovina će narasti za samo 35 kuna?!

Prognoza Željka Šempera, bivšeg saborskog zastupnika predviđala je rast od tri posto,

29.8.2020.
10:14
Thinkstock

Na 44. sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) donesena je odluka o usklađivanju mirovina od 1. srpnja 2020., priopćio je HZMO. Kako javlja Mirovina.hr, službeni podacim Državnog zavoda za statistiku o nominalnom indeksu bruto plaća i indeksu potrošačkih cijena za razdoblje od siječnja do konca lipnja 2020. u odnosu na razdoblje od srpnja do kraja prosinca 2019. pokazuju da će se mirovine uskladiti tek za 1,41 posto.

Od prvog srpnja će aktualna vrijednost mirovine za jedan osobni bod, zbog određivanja mirovina i usklađivanja mirovina i ostalih prava iz mirovinskog osiguranja iznositi 69,42 kune.

Umirovljenici se nadali usklađivanju od tri posto

Prognoza Željka Šempera, bivšeg saborskog zastupnika predviđala je rast od tri posto, ali ipak će postotak stope usklađivanja biti dvosturko manji zbog drugačije metodologije u izračunu bruto plaća. Mirovina.hr navodi da se stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine koja se primjenjuje 1. srpnja svake kalendarske godine određuje tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnom polugodištu u odnosu na prethodno polugodište.

U slučaju da je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u izboru stopa manji ili pak jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbrajaju 30 posto stope promjene prosječnog indeksa postrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne plaće. Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, tada se stopa usklađivanja mirovina određuje tako da se zbrajaju 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene bruto plaće.

Budući da je udjel stope promjene indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa promjene (8,7 posto) manji od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena (-0,2 posto) i 70 posto stope promjene prosječne plaće (2,1 posto), tako da stopa usklađivanja od 1. srpnja iznosi 1,41 posto, piše u odluci Upravnog vijeća HZMO-a.

Za 35 kuna raste prosječna mirovina

Kako piše portal Mirovina.hr, penzije povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti bit će isplaćene u rujnu (za kolovoz), a osim toga, tada će umirovljenici dobiti i razliku za srpanj. Prosječna mirovina bit će veća za oko 70 kuna idućeg mjeseca, a za stalno će biti povećana za 35 kuna. Uvjet za povećanje za 35 kuna je da umirovljenik prima prosječnu mirovinu koja u ovom trenutku iznosi 2.525 kuna.

K tome, donesena je i Odluka o najnižoj mirovini za jednu godinu mirovinskog staža od 1. srpnja 2020. Tom odlukom najniža mirovina za svaku godinu iznosi 69,42 kune. O osnovici za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja i o usklađivanju novčanih naknada zbog tjelesnog oštećenja Odluka kaže da ona od 1. srpnja iznosi 1.590 kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali