UOČI KOLONE SJEĆANJA

PENAVA POZVAO PUPOVCA I SDSS DA SE POKLONE ŽRTVI: ‘Svatko onaj tko dolazi bi trebao biti svjestan nepravde koja se dogodila’

Penava uoči kolone sjećanja u Vukovaru: ‘Mislim da će i predsjednički kandidati biti dovoljno samosvjesni i svjesni okolnosti i da će se suzdržati od svega onoga što je izvan nekih okvira’

Uoči ovogodišnje kolone sjećanja u Vukovaru, 18. studenoga, gradonačelnik Ivan Penava vjeruje da toga dana politici nije mjesto u gradu heroju. Zbog toga je pozvao na dostojanstveno i mirno obilježavanje iako je predizborna kampanja počela.

“Mislim da će i predsjednički kandidati biti dovoljno samosvjesni i svjesni okolnosti i da će se suzdržati od svega onoga što je izvan nekih okvira, ajmo reći prihvatljivog, normalnog, a opet da ne iznegiraju sam taj svoj čin dolaska ovdje i činjenice koje su ovdje. Ne mislim da će nitko voditi kampanju jer to bi po meni bilo sramotno i nismo tomu svjedočili i vjerujem da nećemo”, kazao je Penava.

Poslao poziv SDSS-u

Penava je poslao poziv također i članovima SDSS-a i Miloradu Pupovcu da se poklone žrtvi te i dalje inzistira na procesuiranju ratnih zločina za 2717 stradalih. “Svatko onaj tko dolazi bi trebao biti svjestan. Je svjestan te brojke, te nepravde koja se dogodila onda.”, poručio je.

Traktorska prikolica poslužila kao bina

Hrvatski branitelj Vlado Iljkić prisjetio se kako je izgledala prva kolona sjećanja prije 23 godine u kojoj je koračao sa suborcima nakon mirne reintegracije.

“Tu smo se okupili, koliko se sjećam bina je bila nekakva traktorska prikolica sa otvorenim stanicama gdje se popelo nekoliko govornika. Te godine, zbog atmosfere koja je još uvijek vladala ovdje u gradu Vukovaru, doista je bio jako mali broj ljudi, negdje 80-ak ukupno. Međutim odlučili smo to napraviti i učiniti i postaviti prve korake kolone sjećanja”,rekao je Iljkić.

Antiratna poruka

Iljkić je autor naziva “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” smatra da i krilatica i kolona trebaju slati snažnu, plemenitu, antiratnu poruku: “Vukovar ima što dati i malom čovjeku i Hrvatskoj i Europi i svijetu, ali oni imaju i što dati Vukovaru”.

Većina Vukovaraca smatra da je prvi red kolone rezerviran za one koji su izgubili nekoga, a potom za branitelje. Poput Penave smatraju i da je kolona s godinama ispolitizirana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr