BUDUĆI ŠEF HDZ-a

PLENKOVIĆ KOMENTIRAO PRESLAGIVANJE: ‘Nisam za to čuo, fokusiran sam na kampanju u stranci’

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković komentirao je i eventualno preslagivanje s Mostom.

Na pitanje novinara kako komentira mogućnost preslagivanja s Mostom i formiranja nove Vlade rekao je kako je fokusiran na unutarstrančku kampanju i parlamentarne izbore i kako za te kombinacije nije čuo. “Čvrsto sam fokusiran na kampanju i izradu programa za izbore, a o spekulacijama o preslagivanju ne znam ništa”, kazao je, javlja N1.

Predstavio program u Sisku

Plenković je u subotu je u Sisku svoj program s kojim izlazi na izbore za čelnika stranke predstavio sisačko-moslovačkoj županijskoj organizaciji HDZ-a, a novinarima je izjavio kako je ujutro primio izvješće o financijskom poslovanju HDZ-a, ali da ga još nije stigao proučiti.

Plenković je novinarima kazao kako je u subotu ujutro primio odgovor glavnog tajnika stranke Ivana Domagoja Miloševića o financijskom poslovanju HDZ-a u 2014. i 2015. godini, napominjući da ga sa svojim suradnicima i članovima izbornog stožera još nije stigao proučiti.

Na pitanje novinara kako komentira mogućnost preslagivanja s Mostom i formiranja nove Vlade rekao je kako je fokusiran na unutarstrančku kampanju i parlamentarne izbore i kako za te kombinacije nije čuo.

Kako javlja novinarka N1, Most je odbacio ideju preslagivanja saborske većine

DOKUMENT: PROČITAJTE CIJELI PLENKOVIĆEV PROGRAM! Ovo su prioriteti novog predsjednika HDZ-a…

‘Pazit ću na svaku kunu’

“Kada se dobro upoznamo sa svim detaljima iznijet ću svoje stajalište o financijskom poslovanju. Međutim, ja ću za poslovanje HDZ-a odgovarati tek nakon 17. srpnja. Tom ću prilikom posebnu brigu voditi o zakonitom, transparentnom i odgovornom poslovanju. Pritom ćemo paziti na svaku kunu”, rekao je. Jedini kandidat za predsjednika HDZ-a najavio je racionalnu kampanju za parlamentarne izbore, uz razumno financiranje.

NIJE PPD JEDINI: Otkriveno da je HDZ uzimao milijunske pozajmice od još dvije poznate hrvatske kompanije

Novinari su ga pitali i o sudbini Ine, posebno Rafinerije nafte Sisak, na što im je Plenković odgovorio je kako će se osobno zauzeti da zajedničko rješenje MOL-a i hrvatsle Vlade bude opstanak i modernizacija sisačke rafinerije, koja bi trebala postati generator daljnjeg razvoja i zapošljavanja na sisačkom području.

Rok pomican pet puta

Inače, u odgovoru koji je Milošević poslao Plenkoviću stoji da se HDZ zaduživao kod više trgovačkih društava, a posljednju pozajmicu dao joj je DIV d.o.o., i to 23. prosinca prošle godine, u visini od 1,4 milijuna kuna, uz kamatu od 6 posto. Taj je zajam u cijelosti vraćen u ugovorenom roku, 29. siječnja ove godine, kada je stranka vratila i 2 milijuna kuna pozajmice koju joj je Partner banka iz Zagreba dala 16. prosinca, uz kamatu od 7,5 posto.

U izvješću se spominju i kratkoročne pozajmice od Prvog plinarskog društva (PPD), kod kojega su se 11. lipnja 2014. zadužili za 3 milijuna kuna, uz kamatu od 7,5 posto i rok otplate do 31. prosinca iste godine. Naknadno je aneksima rok otplate pomican pet puta, posljednji puta na 30. lipnja ove godine. U listopadu 2014., HDZ je uzeo još jednu pozajmicu od PPD-a, uz jednaku kamatnu stopu, u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Ta je pozajmica trebala biti vraćena do 31. prosinca iste godine, no rok je aneksom pomaknut do 30. ožujka 2015., a u izvješću se navodi da je pozajmica vraćena u dva navrata, i to 23. prosinca 2014. milijun i 27. veljače 2015. 800.000 kuna

Kod PPD-a stranka se još jednom zadužila 7. srpnja 2015., u iznosu od 2 milijuna kuna i uz kamatu od 7,5 posto, s rokom otplate do 30. rujna iste godine. Rok je dva puta pomican, a zadnji datum na koji je HDZ trebao vratiti tu pozajmicu također je do 30. lipnja ove godine. Vlasnik te tvrtke Pavao Vujnovac medijima je potvrdio da mu stranka još nije vratila dug u iznosu 4,2 milijuna kuna te da je pisanim putem HDZ-u poslao požurnicu.

Povratak na Net.hr