Splićani trenutačno imaju jedan užasan problem - paunovi toliko izluđuju stanovnike Gripa, da su ih prijavili policiji i gradskoj upravi, a jedan je čovjek zbog toga prodao kuću.

Ptice krešte cijelu noć, bude ih, penju se na automobile, stružu pandžama, kljucaju po staklu, ometaju promet, šeću cestom. Paunove nije problem naći, pogotovo na Gripama gdje ih ima pedesetak, ali oni posljednjih dana idu i dalje od tog kvarta.

Znaju kljucati na ulazna vrata

Splićanka Vesna Papučić kaže kako se navikla i da joj ne smetaju, ali problem je što uništavaju automobile ljudima koji se parkiraju. "Pa i netko tko tu ne živi, smeta im taj zvuk. Ja imam goste, nekima kad dođu je ok, ali nekima ne odgovara", govori Vesna za RTL.

"Svako jutro me dođe pozdraviti njih nekoliko, ja im bacim koji keksić, malo jabuke nešto ih nahranim i oni su toliko presretni da se ponose time, rašire svoje krila i onda mi opet pridvečer dođu", kaže Neda Bekavac.

Ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu, Ljubomir Radić, kaže kako su paunovi "vrlo često u grupicama, znaju povesti i mlade. Znaju kljucati nama na ulaznim vratima, čak nekad prošetaju po postavu, nedavno smo imali izložbu. Popeli su se na dva panoa. Tu se se malo gledali pa smo ih nagovorili da se spuste".

Neki su se odselili

Stanovnici Gripa prijašnjih godina prijavljivali su ih policiji zbog galame i oštećivanja vozila, a neki su se čak i odselili.

"Mislim da bi bilo u redu da se njima nađe adekvatno rješenje, a ne ovdje. Oni su jadni gladni, a nekim ljudima smetaju", kaže Vesna.

"Ne bih o tome tko je odgovoran, meni nije cilj nekoga prozivati niti namjera. Jedan od mojih prijedloga je Park šuma Marjan. Možda vidjeti s Ministarstvom je li moguće ovu pticu unijeti u park šumu Marjan, to govorim jer je površina velika, a životinja bi bila slobodna", predlaže Nediljko Ževrnja, ravnatelj Prirodoslovnog muzeja Split.