MARIĆ: ‘Most neće ugroziti cjelovitost porezne reforme’; KOVAČIĆ: ‘Bit će još usuglašavanja…’

Ministar financija Zdravko Marić kazao je danas kako Most “sigurno neće ugroziti cjelovitost porezne reforme”, dok je potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić izjavio da će Most dati svoje prijedloge i da će predložena porezna reforma “ići na moguće usuglašavanje”.

“Nastavljamo prema planu kako smo i rekli. Teze su objavljene, prijedlozi zakonskih propisa su na mišljenjima po resorima i krećemo s javnom raspravom. Napravit ćemo i određeni set razgovora i prezentacija prema medijima, odnosno široj javnosti, tako da javna rasprava bude, u ovim kratkim rokovima kakvi jesu, napravljena na adekvatan način”, izjavio je Zdravko Marić novinarima na Markovom trgu nakon završetka užeg kabineta Vlade, ističući kako o samoj poreznoj reformi nije bilo riječi na današnjem sastanku u Vladi.

A koje su primjedbe?

Tema su bile točke dnevnog reda za sutrašnju sjednicu Vlade, na kojoj će, među ostalim, najavio je Marić biti i jedan zaključak vezan uz reformu u poreznom sustavu, odnosno rokove za njezinu zakonsku pripremu.

“Sutra ćemo ići s jednim zaključkom Vlade koji će biti na tragu toga da prepoznajemo naše obveze, da ih ispunimo u skladu sa zakonskim rokovima, ali u isto vrijeme uzimajući u obzir kratkoću vremena. Imamo neke mehanizme”, rekao je ministar financija.

MARIĆEVA POREZNA REFORMA: Što se sve mijenja za one koji prodaju ili kupuju stan?

Na upit novinara koje su primjedbe na predložene izmjene u poreznom sustavu, Marić je kazao da o tome danas nije bilo riječi, ali da ne očekuje da bi njihove primjedbe ugrozile cjelovitost reforme.

“Nismo o tim primjedbama niti komentarima razgovarali. Imali smo jednu dodatnu razinu komentara i diskusija, ali ponavljam, neće oni ugroziti sigurno cjelovitost porezne reforme”, rekao je Marić, dodaju da s predstavnicima Mosta stalno imaju sastanke “na razne teme, među njima je bio i na temu porezne reforme”.

Kovačić: Most će dati svoje prijedloge

Nakon ministra Marića na ovu je temu izjavu dao i potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić, koji je istaknuo da je “Most uvijek davao svoja mišljenja o bilo kojem pitanju koje je bilo tijekom ovih zadnjih desetak mjeseci”, tako da će sigurno iznijeti stav i oko toga.

POREZNA REFORMA: Od 1. siječnja rastu plaće, nekima bi trebale biti više i za 1000 kuna

“Gledamo sve informacije, sve ćemo proanalizirati i sigurno ćemo izaći sa stavom Mosta na vrijeme”, izjavio je Kovačić.

Upitan koje su glavne primjedbe Mosta te da smatra li da je porezna reforma u predloženom obliku podložna promjenama, Kovačić je odgovorio: “Sigurno da će ići na moguće usuglašavanje. Mi ćemo dati naše prijedloge i bit ćete na vrijeme s tim upoznati.”

Petrov: Konačna verzija tek kad se usuglasimo

Predsjednik Hrvatskog sabora i Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u srijedu kako će konačna verzija porezne reforme biti predstavljena kada se usuglase partneri, ali je i upozorio na disproporciju u proračunu za sljedeću godinu, vezano uz električnu energiju.

Ustvrdio je kako je bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iz samo njemu znanih razloga udvostručio kvote za obnovljive izvore energije zbog čega samo 2017. treba platiti milijardu kuna. Trenutno se traži način kako to ne bi osjetili svi hrvatski građani, odnosno da električna energija ne poskupi. To je naš prvenstveni cilj, poručio je Petrov i dodao kako bi trebalo pitati minista Vrdoljaka zašto je to učinio na posljednjoj sjednici vlade.

IZRAČUN NOVIH PLAĆA: Provjerite hoće li vam primanja biti veća i koliko

Na pitanje o Mostovim zamjerkama na poreznu reformu, Petrov je rekao kako ju neće komentiorati dok se ne postigne potpuna suglasnost. Potreban je mir da bi se pronašla najkvalitetnija rješenja, istaknuo je Petrov u izjavi novinarima nakon mise za poginule i nestale branitelje i paljenja svijeća kod crkve Sveta mati slobode.

Izmjene poreznog sustava

Na prošlotjednoj sjednici Vlade ministar financija je održao prezentaciju o reformi poreznog sustava, najavivši za 2017. i 2018. izmjene u sustavu PDV-a, oporezivanju dohotka, dobiti i prometa nekretnina, sustavu doprinosa i trošarina, lokalnih poreza te zamjenu komunalne naknade jednostavnim porezom na nekretnine.

Kazao je kako se procjenjuje da će učinak predložene porezne reforme u prvoj godini provođenja iznosit približno 1,8 do 2 milijarde kuna. Za njezinu implementaciju, najavio je, bit će potrebno izmijeniti ukupno 15 zakona, od čega 7 u potpunosti te istaknuo da bi ti zakonski prijedlozi trebali biti pred Vladom slijedećeg tjedna, kako bi se dostigao ciljani datum za početak primjene, od 1. siječnja 2017. godine.

Povratak na Net.hr