Panika u hrvatskim lukama: Nabavite cjepivo, inače nas zatvaraju

Čelnici Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) zaprijetili su ministarstvima zdravlja i pomorstva, te ostalim nadležnim službama da će ih prijaviti Međunarodnoj zdravstvenoj organizaciji zbog nestašice cjepiva protiv žute groznice u svim našim velikim lukama otvorenima za međunarodni promet od Pule do Dubrovnika.

”Ako nadležno ministarstvo do sredine tjedna ne nabavi potrebne količine cjepiva za Pulu, Rijeku, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik bit ćemo prisiljeni i zatražiti brisanje statusa međunarodne luke za navedene gradove”, upozoravaju iz SPH, piše Slobodna Dalmacija.

Sindikalci su proteklog tjedna došli do informacija da u svim većim obalnim gradovima vlada velika nestašica cjepiva protiv spomenute tropske bolesti, te da pomorci kojima je istekla vakcinacija moraju putovati u Zagreb kako bi se cijepili u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’.

Rizična situacija

No, osim dodatnih troškova za hrvatske pomorce, aktualna situacija vrlo je rizična za članove posada stranih i domaćih brodova koji borave u jadranskim lukama.

”Prema dostupnim informacijama, na domaćem, ali i na europskom tržištu tijekom proteklih nekoliko mjeseci nastala je nestašica cjepiva protiv žute groznice, jer je njegov proizvođač, francuska tvrtka ‘Sanofi Pasteur’, prestala redovito isporučivati potrebne količine. Nacionalni zavod za javno zdravstvo i županijski zavodi dosad su međusobno razmjenjivali preostale doze cjepiva i kroz međunarodnu suradnju osiguravali njegove manje količine, a sada je stanje svedeno na minimum, pa se vakcinacija obavlja samo u Zagrebu”, ističu u Sindikatu.

Prema njihovim riječima, potencijalno širenje informacija o nestašici sredstava za borbu protiv žute groznice izvan granica Hrvatske moglo bi ugroziti međunarodni status jadranskih luka. Stanje postaje alarmantno kada se zna da se preostale, minimalne količine cjepiva i ne prebacuju u lučke gradove gdje su, objektivno, najpotrebnije.

Aljkave službe

”Nemate pravo reći pomorcu kojemu je isteklo cjepljenje da ode do Zagreba, a još manje kompaniji da ćete joj na nekoliko dodatnih sati ili još cijeli dan zadržati brod koji je u najmu za tridesetak tisuća dolara dnevno, kako bi članovi posade dobili cjepivo bez kojega im lučke vlasti ne mogu odobriti nastavak plovidbe, a brodu ne smiju dozvoliti da isplovi. Što tek reći za brodare čija su plovila unajmljena i na preko 100 tisuća dolara dnevno. Riječ je o nedopustivoj situaciji u kojoj naše aljkave službe potencijalno ugrožavaju zdravlje pomoraca, a kompanijama nanose visoku financijsku štetu”, zaključuju u SPH.

Žuta groznica je teška virusna zarazna bolest koju prenose komarci. Zbog oštećenja stijenki malih krvnih žila kao i zbog poremećaja u zgrušavanju krvi koje uzrokuje virus, dolazi do krvarenja u mnogim organima. Smrtnost od žute groznice kreće se od 20 do 50 posto. Bolest se javlja u zemljama tropskog pojasa Južne Amerike i Središnje Afrike.

Povratak na Net.hr