VEĆ JE 15 ZARAŽENIH

PANIKA NA REBRU, VIRUS SE PROŠIRIO MEĐU OBOLJELIMA OD LEUKEMIJE I DRUGIH TEŠKIH BOLESTI: Zasad je 3 preminulih; Oglasila se bolnica

Koronavirus se pojavio među oboljelima od leukemije i drugih teških bolesti na Rebru

Na Odjelu hematologije KBC-a Zagreb, gdje se liječe teško bolesni pacijenti, prošlog tjedna došlo je do proboja koronavirusa. “U razdoblju od 18. do 24. siječnja na Zavodu za hematologiju COVID-19 infekcija dijagnosticirana je u 15 hospitaliziranih bolesnika”, potvrdili su RTL-u iz KBC-a Zagreb.

Iako je RTL u svom upitu KBC-u Zagreb zatražio odgovore i na pitanje kakvo je trenutačno stanje zaraženih pacijenata i planira li se njihovo prebacivanje u KB Dubravu, na ta pitanja iz bolnice nije dobio odgovore. Poslali su podatke za prošli tjedan, pa je RTL pitao i ima li novozaraženih na odjelu ovog tjedna kao i znaju li kako je došlo do proboja virusa na odjel. Ni na ta pitanja nisu odgovorili.

HRVATSKA JE PREVARENA: Za ljude koji su se cijepili, trenutno nema druge doze! Vjerovali smo korporaciji i odmah raspakirali sve…

Sestre su trčale na sve strane

Jedan od članova obitelji jednog od zaraženih pacijenata rekao je za RTL da je situacija ipak puno ozbiljnija. “Ovo što se dogodilo je strašno. Sestre su trčale na sve strane. Dolazili su u odijelima s nekim plinom na odjele, čistili hodnike. Pacijent mi je javio da se boji da nije slučajno došao Covid na odjel hematologije”, kazao je anonimno za RTL član obitelji jednog od zaraženih pacijenata (podaci su poznati redakciji).

Pacijentu je osoblje jednu noć, kako tvrdi, reklo kako se čini da se na odjelu pojavio Covid. “Taj dan kad mu je potvrđena korona, tu večer mi javlja da je došla doktorica kod njega i rekla mu ovim riječima: ‘Korona je ušla na Odjel hematologije i zasad imamo više od 30 pacijenata koji su zaraženi i ta brojka raste”, govori član obitelji zaraženog.

DOVRŠAVA SE PAKET BLAGOG POPUŠTANJA MJERA, NOVINARI DOZNALI DETALJE: Ponedjeljak bi mogao donijeti neke promjene, evo kakve

Prebačen u podrum?

Pacijentu je zatim rečeno da će ići u podrum i ležati na hitno sastavljenom Covid odjelu. Govora o prebacivanju u Covid bolnicu, KB Dubravu, nije bilo. Samo je prebačen u podrum. Službeni odgovor KBC-a da na Zavodu za hematologiju ima samo 15 zaraženih, tvrdi izvor RTL-a, nije istinit.

“Moš’ si misliti. To nije istina. To je sramota, da hematološki pacijent dobije Covid u bolnici. Oni su toliko imunokompromitirani da su njihovi životi ionako ugroženi. I način na koji sebe opravdavaju je takva glupost. Govore pacijentima da su oni donijeli Covid. Valjda ga toliko ima da ni sami ne mogu pratiti tko je pozitivan, a tko negativan”, ogorčeno govori član obitelji zaraženog pacijenta.

“Umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom”, kažu iz bolnice, prenose Vijesti.hr.

Oglasili su se iz bolnice

U odgovoru koji potpisuju ravnatelj KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić i prof. dr. sc. Igor Aurer, pročelnik Zavoda za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, RTL-u su otkrili stanje pacijenata, ali i odgovorili na još neka pitanja.

“Na Zavodu za hematologiju Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb umrle su tri bolesnice koje su bile u terminalnim fazama svojih teških hematoloških bolesti. Loš ishod je bio očekivan i prije nego se utvrdila infekcija SARS-CoV-2 virusom. Jedan bolesnik također u terminalnoj fazi bolesti, po saznanju da je pozitivan na SARS-CoV-2 virus, premješten je u COVID odjel OB Pula. Ostali bolesnici SARS-CoV-2 pozitivni, njih ukupno sedam, premješteni su u COVID odjel KBC-a Zagreb, u KB Dubravu (2), a kući je otpušteno dvoje bolesnika”, poručili su dr. Ćorušić i dr. Aurer.

Na pitanje jesu li pacijenti prebačeni u Dubravu i je li itko od njih na respiratoru, odgovaraju: “Kod bolesnika koji su premješteni u KB Dubravu nije potrebno aktivno hematološko liječenje, a spomenutih sedam bolesnika koji zahtjevaju aktivno hematološko liječenje smješteno je na COVID odjel KBC-a Zagreb koji ima najbolje uvjete za vrlo složeno istovremeno liječenje COVID19 infekcije, njenih komplikacija i teških hematoloških bolesti. Od ovih bolesnika nitko nije na respiratoru”.

‘Ne možemo biti sigurni kako je došlo do proboja’

“No, izgleda da je glavni put ulaska virusa na Zavod za hematologiju bio izvana, a najvjerojatnije su bolesnici pri prijemu u bolnicu bili u razdoblju inkubacije. U trenutku prijema u bolnicu PCR testovi su bili negativni, a potom su u kratkom roku (2-3 dana) postali pozitivni pa su mogli i zaraziti bolesnike koji su s njima dijelili sobu”, izjavili su.

Tvrde i kako ovaj tjedan nisu imali novozaraženih.

“Sve dvokrevetne sobe smo promijenili u jednokrevetne, čime smo smanjili naše mogućnosti liječenja teških hematoloških bolesnika, ali i rizik širenja infekcije. Vidjet ćemo koliko dugo ćemo moći raditi tako smanjenim kapacitetom. Budući da nije moguće identificirati bolesnike koji su u fazi inkubacije, ne možemo isključiti da će u pojedinih bolesnika i dalje COVID-19 infekcija biti dijagnosticirana tijekom hospitalizacije”, kazali su Ćorušić i Aurer.

 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr