PLES PO RUBU ZAKONA

PANENIĆ O BADELU I NARODNIM NOVINAMA: ‘Štitio sam imovinu građana, ne znam koje sam zakone prekršio’

Ministar u tehničkoj Vladi Tomislav Panenić tvrdi kako je u slučajevima Badela i Narodnih novina štitio interese građana i imovinu države pa smatra kako stoga nije prekršio zakone.

Poskupljenje električne energije predmet je razgovora Mosta i HDZ-a koji su, kako je za RTL ustvrdio ministar gospodarstva tehničke Vlade Tomislav Panenić, iznašli rješenje, odnosno model, kojim će anulirati poskupljenje. Samo jedan je to od problema s kojima se Panenić trenutno nosi. Naime, još uvijek je neriješeno pitanje razdjelnika, no on tvrdi kako će i taj dio riješiti nakon formiranja Vlade kada se donese novi zakon.

A “na tapeti” se našao i zbog slučaja Badel te Narodnih novina, jer je svojim odlukama “plesao po rubu” ovlasti koje tehnička Vlada ima. Kad je riječ o Badelu i poništavanju natječaja za strateškog partnera, Panenić svoju odluku pojašnjava riječima: “Moje legitimno pitanje prema ponuditelju koji se smatrao najbolji bilo je da mi dokažu da mogu financirati 200 milijuna kuna. Obzirom da njihovi poslovni rezultati pokazuju da su zaduženi 106 postu u odnosu na imovinu. Prema tome, neozbiljno je da dozvolimo nekome da ide spašavati firmu u velikim dugovima, a i sam je u velikim dugovima.”

U MINISTARSTVU OTVORENE PONUDE: Za kupnju Badela 1862 zainteresirane četiri velike tvrtke

Minusi u Narodnim novinama

Na pitanje zašto ranije nije smijenio Nadzorni odbor Narodnih novina za koje je poznato da loše posluju, Panenić navodi kako je Skupština tek u lipnju dobila financijsko izvješće za 2015. godinu, te da je poslovanje bilo “oko nule”. “Ukazivalo se na probleme poslovanja tvrtke kćeri Mekko. Tražio sam da se to stavi na sjednicu Nadzornog odbora i da se raspravi o modelu rješavanja tog problema. Međutim, sada su izašli podaci kako su NN u zadnjih šest mjeseci završili u minusu 17 milijuna kuna. Podržavam apsolutno smjenu predsjednika Uprave i Nadzornog odbora”, kazao je ministar ujedno dodajući da ne zna je li smjenom prekršio Zakon o spriječavanju sukoba interesa i Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom i vlasništvom RH.

LOŠ POSAO U DRŽAVNOM GUBITAŠU: Napravio 17 milijuna kuna minusa pa ga smijenili uz izdašnu otpremninu

“Ne znam što sam prekršio, ali moja obaveza, pošto štitim imovinu svih građana, bila je zaštititi imovinu svih građana jer projekcije su išle u smjeru kako će završiti u dodatnom minusu. Neke projekcije su išle u smjeru da će dug iznosti preko 30, 40 milijuna kuna”, zaključio je.

‘Muljaže’ s vjetroelektranama

Govoreći o INA-i Panenić je kazao kako je Ministarstvo postavilo novi Nadzorni odbor koji dobro radi te istaknuo kako treba pokrenuti razgovore s MOL-om. U arbitraži, ističe, nij esudjelovao, jer to rade pravni zastupnici, a on to nije. No, dodaje, u kontaktu je s njima.

Kad je riječ o bespovratnim sredstvima za vjetroelektrane, Panenić navodi kako su prijave otišle USKOK-u i DORH-u, te da su vjetroelektrane bile najproblematičnije jer su u 2013. dobile povlaštene cijene. Za nepravilnosti bi, tvdri, trebalo odgovarati Ministarstvo graditeljstva i gospodarstva.

Povratak na Net.hr