BANKA MORA PLATITI

DONESENA PRVA PRAVOMOĆNA PRESUDA U SLUČAJU FRANAK! ‘Sad slijedi tsunami ovakvih odluka’

Zbog pravomoćne presude Županijskog suda u Zadru, Splitska banka morat će jednom korisniku vratiti preplaćeni iznos.

Saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić izvijestio je u četvrtak kako je na Županijskom sudu u Zadru donesena prva pravomoćna presuda kojom je Splitskoj banci naloženo da vrati preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa.

POBJEDA UDRUGE FRANAK: Sud odlučio da HNB mora objaviti povjerljive podatke o hrvatskim bankama

“Danas sam saznao da je tužitelj Šime Rušin iz Zadra dobio pravomoćnu presudu protiv Splitske banke. Županijski sud u Zadru je odlučio da se tužitelju mora vratiti preplaćeni iznos kamata zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa”, rekao je Aleksić novinarima u Saboru.

Preplaćene kamate

Podsjetio je da je do sada samo jedna takva presuda postala pravomoćna, ali zato što se tužena banka na nju nije žalila, dok je ovdje riječ o odbijanju žalbe na prvostupanjsku presudu.

UDRUGA FRANAK TUŽI I ZA KREDITE U EURIMA: ‘Deseci tisuća ljudi imaju pravo na povrat novca’

“To je sad gotova stvar, sada možemo očekivati tsunami takvih presuda. U svakom slučaju, to može biti ohrabrenje svima koji još nisu tužili da tuže i zatraže svoje preplaćene kamate”, ocijenio je Aleksić. Napomenuo je da je dvojbeno hoće li sudovi na isti način postupati i kod konvertiranih kredita u švicarskom franku.

Što će biti s konvertiranim kreditima?

“Ovdje je riječ o kreditu u kojem nije izvršena konverzija, jer je otplaćen prije konverzije. Ne možemo znati hoće li se i kod konvertiranih kredita primjenjivati ista pravila, to nije sigurno. Ohrabrenje ide prije svega prema onima koji nisu imali CHF kredite nego eurske i kunske kredite, a koji svi imaju isti, nezakonit način promjene kamatnih stopa”, pojasnio je.

Prema Aleksićevim procjenama, banke su nezakonito mijenjale kamate u 100.000 kredita, ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr