PAHOR SRDAČNO UGOSTIO KOLINDU: Proces širenja EU na zapadni Balkan je osnažilo, treba se nastaviti

U slovenskoj Logarskoj dolini započeo je trilateralni sastanak čelnika Hrvatske, Austrije i Slovenije, a slovenski predsjednik Borut Pahor srdačno je dočekao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Kao domaćin, Pahor je osim Kolinde ugostio i austrijskog predsjednika Heinza Fischera.

Kako donosi slovensko Delo, u izjavama koje su dali nakon sastanka poduprli su širenje EU na zapadni Balkan, ali i naglasili da sve države moraju ispuniti uvjete za članstvo. Pahor je rekao da se širenje Europske unije ne smije gledati kao tehnički problem, već je to komplicirani politički proces i zato mu treba posvetiti posebnu pozornost.

‘Ne vidim drugu mogućnost za mir, sigurnost, blagostanje, pomirenje, ne samo na zapadnom Balkanu, već i šire u tom dijelu Europe, nego priključenje tih država u EU u razumnom roku’, rekao je Pahor, dok je Grabar Kitarović nadodala kako je proces širenja osnažio EU i da se mora nastaviti. Čelnici su potvrdili da će širenje EU biti glavna tema sastanka procesa Brdo-Brijuni 7. lipnja u Crnoj Gori.

Osim toga na sastanku se razgovaralo o sadašnjosti i budućnosti Europske unije bez koje, prema Pahorovim riječima, ne bi u miru slavili 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr