PAD CIJENA: / Svježe mlijeko i mliječne prerađevine za pola kune jeftiniji

Novi Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži kojim se ukida povratna naknada od pola kune na ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode stupit će na snagu u četvrtak.

19.8.2015.
9:50
PIXSELL, Goran Stanzl
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Interspar je mlijeko i mliječne proizvode na koje se obračunava povratna naknada od pola kune pojeftinio već u subotu.

Iz Konzuma su poručili kako će kod njih sva mlijeka i mliječne prerađevina na koje se obračunava povratna naknada, od danas biti jeftiniji za pola kune. Za očekivati je da će ih slijediti i drugi trgovci, najkasnije od četvrtka, kad pravilnik stupi na snagu.

Nakanda je trebala potaknuti potrošače da vrate bocu

Svi su trgovci unatrag nekoliko mjeseci, jednako kao i proizvođači mlijeka, naglašavali kako će zbog ukidanja naknade pojeftiniti mlijeko i mliječne proizvode, budući da naknada nije osmišljena kao bilo čija zarada, već kao prolazna stavka koja bi samo potrošače trebala motivirati da bocu vrate u trgovinu i dobiju povratnu naknadu, piše Novi list.

Nju prvo proizvođač uplaćuje Fondu za zaštitu okoliša kad proizvod stavlja na tržište, proizvođaču je zatim plati trgovac kad od njega preuzima proizvod, trgovcu potrošač, a kad trgovac naknadu vrati potrošaču, njemu je u konačnici refundira Fond.

Kad je mliječna ambalaža u pitanju, povratna naknada se nije plaćala na svu ambalažu, već samo na ambalažu za svježe, ne i trajno mlijeko, kao i na ambalažu za jogurte i slične mliječne tekuće proizvode, sve zapremine veće od dva decilitra.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali