NESTAŠICA GDJE JE NE SMIJE BITI / Pacijenti ostaju bez privremenih invalidskih kolica i ostalih pomagala, iz HZZO-a kažu da su 'upoznati s problemom'

thumbnail

Cijena nabave je narasla, proizvođači više ne mogu opskrbljivati sustav, a iz HZZO kažu kako su omogućili isporuku zamjenskih pomagala

28.11.2022.
22:42
Play logo

U Hrvatskoj se 98 % pomagala uvozi, u ovoj godini nabavna cijena je porasla 30 - 40%, cijena goriva je u pola godine porasla 27,7%, a cijena kontejnerskog prometa čak 1700%. Više od 15 % Hrvata treba neko od pomagala, a njihova nestašica direktno utječe na njihov život, ali i članova njihove obitelji, ističe RTL-ov Danas.

I prije je do njih bilo teško doći, a sada je  gotovo je nemoguće naći privremena invalidska kolica, proteze, kao i ortopedska pomagala

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije šest i pol godina od siline udara automobil je profesorici psihologije u Tisnom doslovno odrezao nogu. Anita Lauri Korajlija dobro zna što znači život s protezom.

'Imala sam sreću što sam privatno uspjela dobiti protezu'

"Ja imam veliku sreću što sam privatnim resursima uspjela dobiti protezu koja nije s Liste ortopedskih pomagala jer ona koja je bila na listi ortopedskih pomagala je potpuno neprimjerena za mene", kaže.

"U trenutku kad vam se život promijeni i kad se dogode grozne stvari, ljudi su suočeni s čim? Ha, ništa - snađite se, tražite, molite okolo. Pitajte nekog drugog jer sustav za vas nema", kaže Lauri Korajlija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolica, proteze, ortopedska i pomagala za inkontinenciju zbog visokih nabavnih troškova pacijentima postaju nedostupna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijene su premale i ne možemo više isporučivati'

Tvrtka Karl Dietz proizvodi ortopedske uloške, cipele, proteze. Kolica nabavljaju. Neka su privremena i koriste ih starije osobe, slabopokretni i pacijenti s amputacijom. Damir Laketa, voditelj programa rehabilitacije tvrtke Karl Dietz govori: "Najviše nedostaje privremenih kolica, standardnih kolica, hodalica, hodalica s tri ili četiri kotača koja mi više nismo u mogućnosti isporučivati preko liste HZZO-a. Cijene su premale i mi više ne možemo isporučiti ni garantirati kvalitetu koju smo mogli do sada".

Pojedinih pomagala nema na listi otpočetka godine, a iz HUP-a upozoravaju da je ugrožena opskrba 247 pomagala s liste - odnosno, svako treće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci reagirali već krajem lipnja

Play logo

"Vrlo često se uspoređujemo sa susjednom Slovenijom, njihov Zavod za zdravstveno osiguranje je već reagirao krajem lipnja i povećao cijene. I ono što bismo mi svakako očekivali da se na isti način reagira i u Hrvatskoj i da se povećanjem cijena osigura nesmetana distribucija proizvoda", navodi Ivan Matić, član Koordinacije HUP-a za medicinske proizvode.

 Iz HZZO-a kažu da su ih predstavnici proizvođača upoznali s nestašicom. "HZZO je u okviru svoje nadležnosti, po primitku obavijesti predstavnika proizvođača o nestašici/defekturi, konkretno invalidskih kolica za privremenu uporabu, omogućio isporuku drugih kolica s liste pomagala HZZO-a, koja su dostupna u Republici Hrvatskoj", govore nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo