ŽESTOKA KRITIKA

‘PACIJENTI NE ZNAJU DRUGU STRANU PRIČE’: Liječnik optužio Beroša: ‘Dopustio je ucjene, neka nas ne dira. Urušit će se sustav’

‘HZZ ne želi objaviti podatke o našem radu’

Riječki liječnik obiteljske medicine i predsjednik KoHOM-a za Primorsko-goransku županiju, Leonardo Bressan, komentirao je tvrdnje ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je rekao kako se privatni liječnici nisu baš dobro snašli tijekom epidemije koronavirusa.

“Uspjeli smo ofiltrirati 90 posto opasnosti za bolnički sustav. Bolnice su smanjile u jeku epidemije obim posla za 70 posto, 50 posto liječnika je znalo biti u smjenama doma, nisu ništa radili, mi nikad nismo prestali raditi, znali smo biti u smjenama od doma. Obim posla povećali smo na 110-115 posto, prekoračili smo ljudske mogućnosti i ne znamo dokad ćemo moći, to bi i ministar trebao znati”, rekao je za N1.

‘Problem je u lošem upravljanju Stožera’

“Problem je bio u lošem upravljaju kriznom situacijom od strane Nacionalnog stožera. U nas se politika nije petljala u organizaciju zdravstvenog dijela sustava i imali smo dobre rezultate. Nećete vidjeti da se epidemiolozi u Primorsko-goranskoj županiji posebno žale. Uspjeli smo iskontrolirati sve, u realnom vremenu”, rekao je Bressan.

Za Beroša kaže kako je “dopustio da politika uvjetuje i ucjenjuje neke stvari koje su bile politički oportune u nekom trenutku”.

“Očekujem da Beroš ne dira u primarnu koja je na staklenim nogama, dosegnuli smo limit ljudske izdržljivosti. Ako bude dirao, urušit će se sustav”, rekao je.

Kritika HZZO-a

Istaknu je da je problem u HZZO-u koji je veći dio administrativnog posla prebacio u ordinacije. “Mi moramo brojiti trakice, udaljenost, tko je napunio 18 godina, to oduzima prosječno dva sata dnevno. HZZ ne želi objaviti podatke o našem radu iz kojih bi se vidjelo da prosječno ordinacija obiteljske medicine obavi 67 poziva. U tom trenutku nema pregleda, nema administracije”, rekao je Bressan.

‘Pacijenti ne znaju drugu stranu priče’

Bressan je rekao i kako se mnogi pacijenti suočavaju s nemogućnošću dobivanja liječnika na telefon, istaknuvši kako ne znaju drugu stranu priče.

“Imamo dvije ruke, dvije noge, jedna usta…”, kaže i objašnjava kako pacijenti često zovu za nevažne stvari. Navodi kako liječnici ne mogu prekinuti pregled, previjanje ili bilo koji drugi zahvat zbog telefona. “Ako ćemo se javljati na telefon, nećemo uzimati ljude, raditi administraciju, to je lanac događaja”, kazao je Bressan.

Dodaje kako su otvorili sve komunikacijske kanale da budu što dostupniji pacijentima, imaju i telefonsku sekretaricu, a upite primaju i na e-mail, Viber, WhatsApp…

Pacijente moli da budu strpljivi. “Svatko tko nas zaista treba će nas dobiti”, tvrdi.

Situaciju oko koronavirusa iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr