Play ponuda

OZNAKE IZVORNOSTI: / Neretvanske mandarine i maslinovo ulje s Cresa zaštićeni na razini EU

Image
Foto: PIXSELL, Damir Spehar

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina zaštićeni su oznakama izvornosti na razini Europske unije.

15.7.2015.
20:36
PIXSELL, Damir Spehar
Play ponuda

Proces zaštite naziva "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres" (ZOI) započeo je u srpnju 2009. godine, kada je Udruga za razvitak poljoprivrede i agro-turizma "Ulika" Cres podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres".

Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje ograničeno je na područje Otoka Cresa. Radi se o ekstra djevičanskom ulju dobivenom iz ploda masline koji moraju potjecati od sorti slivnjača i/ili plominka u najmanjem udjelu od 90 %, a ostatak do 10 % mogu potjecati od drugih sorti. Danas se uzgojem maslina bavi većina otočnih obitelji pa maslinarstvo predstavlja poljoprivrednu granu od važnog ekonomskog značaja na otoku.

Zaštita naziva "Neretvanska mandarina" (ZOI) započela je u svibnju 2013. godine podnošenjem zahtjeva za registraciju naziva od strane Neretvanske udruge voćara "Mandarina" Opuzen Ministarstvu poljoprivrede, a koje je u rujnu 2013. godine, donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti naziva "Neretvanska mandarina".

Proizvodnja Neretvanske mandarine uključuje područje koje obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Slivno, Kula Norinska i Zažablje. Plod "Neretvanske mandarine" je sočan, bez sjemenki, narančaste boje, izdijeljen na kriške koje se međusobno lako odvajaju, blago kiselkastog, osvježavajućeg okusa sa slatkom notom, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Danas.hr

Play ponuda
Play ponuda