KRIZA U VLADI

VELIKI SUKOB PARTNERA U VLADI, HDZ OPTUŽUJE MOST: ‘Izvlačili ste papire protiv Karamarka iz poreznog USKOK-a!’

Ukidanje Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, takozvanog p0reznog USKOK-a, nije izravno predviđeno, no prema nacrtu prijedloga novog Općeg poreznog zakona ipak će doći do ‘tihog ukidanja’.

‘Želimo da tzv. porezni USKOK bude učinkovit. Bojali smo se da se ne dogodi onako kako je bilo prije, kad su područni uredi Porezne uprave mogli stopirati istrage, no ministar financija Zdravko Marić jučer nam je dao jasno jamstvo da će porezni USKOK biti izravno podređen pomoćniku ministra financija i njemu kao resornom ministru’, izjavio je mostovac Nikola Grmoja komentirajući najave da bi, prema poreznoj reformi, Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara mogao otići u povijest, piše Jutarnji list.

Teorije o vezama

Navode o ukidanju Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara ministar financija, Zdravko Marić oštro demantira, no među HDZ-ovim saborskim zastupnicima jučer su se mogle čuti razne teorije o vezama između mostovaca i poreznog USKOK-a te spekulacije o tome zašto oni toliko štite porezni USKOK i njegova šefa Paulina Lonzu. Neki idu i korak dalje te se pitaju radi li se o “vraćanju usluge iz nedavne prošlosti”, piše Jutarnji list.


‘Poznato je da je Lonza blizak sa zastupnikom Mosta Marom Kristićem, te da je izuzetno aktivan u obrani poreznog USKOK-a kakav je u sadašnjem obliku, pa i njegova šefa. Znamo također da su ugovori o poslovanju Ane Karamarko, supruge bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka, iscurili upravo iz Porezne uprave ili možda poreznog USKOK-a?!’, rekao je jedan HDZ-ov zastupnik.

‘Most je bio zviždač’

Mostovac Grmoja napominje da je u slučaju ugovora koji su procurili u javnost, ‘Most bio zviždač’, dok je dokumente plasirao netko drugi.

Miro Bulj je tada pozvao medije da istraže vezu Joze Petrovića i Karamarkove obitelji, Nacional je tu priču objavio, a to tko je dostavio dokumente zapravo nema nikakve veze. Nismo mi puštali dokumente. Neka institucije budu učinkovite i ako se bilo koji od mostovaca ogriješio o zakon te nije platio porez, neka ga se procesuira. Na pitanje kako komentira prijateljski odnos Kristića i Lonze, odgovara da između njih “postoji veza kao i između bivšeg ministra financija Borisa Lalovca i Lonze”. Lalovac, Lonza i Kristić, naime, poznaju se iz Dubrovnika, a družili su se i tijekom studentskih dana, kako nam je nekoliko dana ranije potvrdio Kristić.

‘Ali to nije pitanje. Pitanje je obavlja li gospodin Lonza kvalitetno posao ili ne, a rezultati pokazuju da obavlja’, uvjeren je Grmoja. Dodaje da je Porezna uprava veliki sustav u kojem svaki od “velikih poreznih dužnika ima neku svoju krticu”, piše Jutarnji list.

‘Morat će se osigurati da informacije iz poreznog USKOK-a ne budu dostupne svima u Poreznoj upravi, i to je ostvarivo ako postoji želja, a ministar Marić dao nam je za to jasno jamstvo…’, odgovara Grmoja.

Politički utjecaj

Mirando Mrsić iz SDP-a smatra da je to ukidanje “dobrog mehanizma kontrole”.

‘Politički utjecaj u Poreznoj upravi ili poreznom USKOK-u nije baš neki argument za spuštanje na nižu razinu jer je šef Porezne pomoćnik ministra financija’, kaže Mrsić.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović smatra da se time mijenja samo forma, a ne i sadržaj. Kaže da je ‘problem u sustavu, koji je nefunkcionalan. Sve porezne reforme su stavljanje flastera na ranu kojoj treba 20 šavova’.

Povratak na Net.hr