Čekaju nas iznadprosječno topli dani!

Premda proljeće kalendarski počinje tek sljedeći petak, proljetna temperatura u Hrvatskoj i okolici već odavno traje. A tako će i ostati u narednim danima.

Prosječna najviša dnevna temperatura zraka prošlog je tjedna na meteorološkoj postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, bila 17.5°C, a na splitskome Marjanu 16.8°C.

U ovome će tjednu biti još i viša, u Zagrebu vrlo vjerojatno i oko 20°C, što je primjerenije kraju travnja ili početku svibnja, a ne sredini ožujka. Pritom će u neke dane mjestimice biti toplo kao nikada do sada u povijesti mjerenja, kao primjerice u nedjelju u Maksimiru – čak 22,2°C, ističe Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Pritom će i najniža temperatura zraka biti iznadprosječno visoka, pa oko 0°C može biti uglavnom u gorskom području. Stoga će ovaj tjedan pridonijeti daljnjem povećanju odstupanja srednje temperature zraka, koje je u prvih 16 dana ožujka diljem Hrvatske veće od 2°C, a u kontinentalnom području ponegdje čak i više od 4°C, posebice u središnjoj Hrvatskoj.

Hladniji vikend?!

Srednjoročne prognoze upućuju na povećanu vjerojatnost promjenljivijeg i malo hladnijeg vremena potkraj ovog tjedna i u sljedećem, no za podrobnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati. Trenutačno je vrlo mala mogućnost da će temperatura zraka biti znatnije niža od uobičajene za posljednjih 10 dana ožujka.

Povratak na Net.hr