CRNAC BEZ KORONE

OVO MALO SLAVONSKO SELO DO SADA NIJE IMALO NITI JEDAN SLUČAJ ZARAZE: Otkrili su tajnu uspjeha, prilično je jednostavna

Otkako je epidemija koronavirusa stigla u Hrvatsku, malo slavonsko mjesto Crnac nije imalo niti jednu zaraženu osobu

Od 25. veljače, odnosno dana kad je zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, Crnac, malo selo između Virovitice i Osijeka, krije jednu tajnu kojom se mogu podičiti rijetka mjesta u cijelom svijetu. Naime, od tada do danas nisu imali niti jednu osobu zaraženu novim koronavirusom.

Statistički gledano, na 1500 stanovnika trebali bi imati nekoliko zaraženih, no čini se da je njihova tajna u izbjegavanju otuđenosti gradskog života, ali i istodobna otuđenost od okolice. “Ne ide se toliko u veće gradove u noćne izlaske. U trgovinama se uvijek nose maske, dezinfekcija je obavezna i u školama se mladi drže mjera”, objasnio je mještanin Bojan Stojčević.

EVO ŠTO JE SVE STUPILO NA SNAGU U PONOĆ: Vratile se neke stare mjere, a sve će se strože nadzirati

Njihovo glavno oružje u borbi protiv koronavirusa jest – pomoć. Nakon što pomognu starijima, kojih ima najviše u mjestu, Crnčani se pridržavaju epidemioloških mjera. A i mnogo vremena provode na otvorenom, u poljima, baveći se poljoprivredom.

“Poljoprivreda je, kako kažu naši stari, tvornica pod vedrim nebom. I svoje radno vrijeme naši OPG-ovi provode vani. Možda je tajna u tome”, otkrio je za RTL Mato Damjan, načelnik općine Crnac.

OVIH PET DRŽAVA USPJEŠNO SE BORI S COVIDOM: Kod njih građanima ne treba dvaput reći da budu odgovorni, a bitan je i još jedan faktor

Ispred trgovina i kafića gotovo da i nema ljudi. Mise se provode prema svim naputcima, a komunalne tvrtke rade normalno. Mještani kažu da su jedini koji su kršili mjere oni koji su dolazili izvana, još u vrijeme kada su se nosile propusnice. Možda se tajna uspjeha u borbi protiv koronavirusa svodi na ono najjednostavnije – skroman život, svjež zrak i oslonac na susjede i prijatelje.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

 

Povratak na Net.hr