Play ponuda

OVO JE ŠEF DOMA U KOJI JE UŠAO KORONAVIRUS: / Iskusni HDZ-ovac ima sudsku presudu, ne i objašnjenje zašto se ništa nije poduzelo

Image

Ivan Škaričić je bez ikakvog iskustva, natječaja i kvalifikacija postao ravnatelj Doma na Zenti, ustanove s 350 korisnika. Nepravomoćno je osuđen da je oštetio proračun Grada Omiša

8.4.2020.
10:50
Play ponuda

Budući da je koronavirus osobito opasan za stariju populaciju jer su oni najranjivija skupina, strahovalo se što će se dogoditi ako Covid-19 na kraju uđe u neki starački dom. Od početka epidemije u Hrvatskoj, koliko je poznato, to se nije dogodilo sve do jučer. Zaraza je ušla u Dom za starije i nemoćne u Splitu pa su štićenici sinoć evakuirani.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ravnatelj doma je Ivan Škaričić, bivši HDZ-ov zastupnik te nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Omiša. Uz njega se vežu i afere, a u javnosti će ostati zapamćen kao gradonačelnik koji, prema tvrdnjama njegova nasljednika Ivana Kovačića, godinama nije upalio računalo u svom uredu i čovjek koji je, prema nepravomoćnoj sudskoj presudi, oštetio gradski proračun. Inače, Škaričić je bez ikakvog iskustva, natječaja i kvalifikacija u vođenju doma za starije postao ravnatelj Doma na Zenti, ustanove s 350 korisnika, piše KAportal.

Nakon što je otkriveno da je desetak štićenika u splitskom domu za starije zaraženo koronavirusom, Škaričić je na pitanje kako to da nitko nije reagirao desetak dana koliko su štićenici imali simptome za Novu TV kazao:

"Ja nisam doktor, ne bih to objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome spekulirao. Bili su u kontaktu s liječnikom svakodnevno."

Image
EVAKUIRA SE DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE U SPLITU, SELE IH U KBC SPLIT: /

Desetero osoba je pozitivno na koronavirus: Oglasio se Beroš

Smijenili ga Omišani

"Moram i ja negdje raditi, dugo sam bio bez posla", kazao je Škaričić novinaru Slobodne Dalmacije kada ga je pitao kako bez kvalifikacija može biti odgovorna osoba u domu za starije. I istina je, Škaričić je bio bez posla, no svojom zaslugom. U lipnju 2013. s mjesta gradonačelnika Omiša smijenili su ga građani jer je izgubio u drugom krugu.

shimmer fallback
shimmer fallback

U prvom krugu je prešišao nezavisnog kandidata Ivana Kovačića i imao je dobru prednost. U prvom krugu je gotovo pobijedio i nedostajala su mu 72 glasa te je sve skupa imao 44,72 posto. "Falio mi je tek jedan autobus", govorio je tada Škaričić koji je bio uvjeren u svoju pobjedu. Prema pisanju KAportala, s obzirom na uvjerljivu većinu u Gradskom vijeću, pred kraj 2014. minirao je proračun svog nasljednika pa je tako izazvao izvanredne izbore.

Te izbore je izgubio kao i njegov dugogodišnji zamjenik Mijo Mimica, što znači da je HDZ tada izgubio većinu u Gradskom vijeću. Par dana je prošlo i Škaričić je podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-ova ogranka u Omišu. No, on zapravo nije do kraja odstupio pa umjesto da tim potezom pomogne reformaciji ogranka, Škaričić je uz pomoć čelnika županijskog HDZ-a Ante Sanadera, u travnju 2016. opet izabran za predsjednika HDZ-a u Omišu.

Zloporaba položaja

Godine 2018. Škaričić je nepravomoćno proglašen krivim na Županijskom sudu u Splitu za zloporabu položaja i osuđen na godinu dana zatvora s rokom kušnje od dvije godine. Što je učinio?

Naručio je istraživanje javnog mnijenja koje uopće nije bilo potrebno, a plaćeno je iz gradskog proračuna. Sud je odredio da po pravomoćnosti mora gradu Omišu vratiti nešto više od 80.000 kuna za štetu koju je učinio. Bez obzira na presudu i sve ostalo što se veže uz njega, Ivan Škaričić je postao ravnatelj doma za umirovljenike.

Nikada nije upalio računalo u svom uredu

Osim što je poznat po aferama, Škaričić je poznat po još nečemu. Dakle, on je dugo godina sjedio u fotelji omiškog gradonačelnika i za sve to vrijeme on niti jednom u svom uredu nije upalio računalo, tvrdio je njegov nasljednik Ivan Kovačić.

"Živo se sjećam tog dana kad sam došao u ured, sjeo za kompjutor i nekoliko ga puta bezuspješno pokušao upaliti. Onda vidim ispod stola uredno složene kabele, sve u originalnom pakiranju, nikad otvorene! A kompjutor je bio relativno star, sigurno je par godina čamio tako u uredu, bez operativnog sustava, niti spojen u struju, a kamoli na internet", ispričao je Kovačić.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda