Play ponuda

OVO JE POTVRDA DA JE U DALMACIJI POLARNA ZIMA: / Planinari na Braču napravili pravi iglu!

Image
Foto: screenshot

Dalmacija je okovana snijegom i ledom i mnogi tamošnji žitelji, nenavikli na 'polarne' uvjete, teško se nose s njima.

11.1.2017.
10:18
screenshot
Play ponuda

No, ima i onih kojima su ekstremni zimske uvjeti izazov i prilika za aktivnosti neuobičajene za tamošnje podneblje. Tako je, piše Slobodna Dalmacija, na Braču niknuo prvi brački iglu!

Na -10 Bračani napravili ledeno sklonište

Izradili su ga članovi Planinarskog društva Profunda. Oni su polaznike prve bračke speleološke škole odveli na predio Trolokve, gdje su kroz vježbu bivakiranja u prirodi vješto napravili iglu, pravo sklonište u zimskim snježnim uvjetima poput ovih, u kojima su izmjerili minus deset stupnjeva.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Iglu se radi lopatama, slažu se kocke snijega. Ovakav bivak je odlična zaštita dok su vani minusi. Dan prije imali smo vježbu u jami gdje je također bilo hladno, ali i tamo se radi bivak pa nema uvjeta za koje nismo spremni", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Slaven Nižetić iz PD Profunda.

Image
SULUDA HRABROST JEDNOG MAKARANINA: /

Provozao se lukobranom po strahovitoj buri

Od hladnoće se 'savila' i punta Zlatnog rata

Zimskim čudima s Brača tu nije kraj. Čuvena punta Zlatnog rata, nadaleko poznatog dijela tog otoka, pod udarima hladne tramuntane "savila se sama u sebe", kako su uz fotografiju ovog neobičnog fenomena koji se dogodio i prošle godine u ovo vrijeme, napisali na Facebooku stranici tamošnjeg portala Brač Online.

Play ponuda
Play ponuda