NOVI RASKOL VLADAJUĆIH

OVO JE NOVI ŠEF SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE: Oporba i Most glasali za Daniela Markića, HDZ bio protiv!

Saborski Odbor za unutarnju politku i nacionalnu sigurnost većinom je glasova danas dao pozitivno mišljenje na imenovanje Daniela Markića novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), uz izdvojeno mišljenje HDZ-ova Miroslava Tuđmana i HSLS-ova Darija Hrebaka. N1 javlja da je Markićevo imenovanje potvrdila oporba s Mostom, a HDZ je bio protiv.

Oni koji nisu podržali Markića su Miroslav Tuđman (HDZ), Tomislav Čuljak (HDZ), Željko Dilber (HDZ), te Dario Hrebak iz HSLS-a. Za su glasovali: Ranko Ostojić (SDP), Goran Beus Richembergh (HNS), Igor Dragovan (SDP), Ermina Lekaj Prljaskaj (nezavisna), Josip Salapić (HDSSB), Gordana Sobol (SDP) i Ines Strenja Linić (MOST nezavisnih lista). Na sjednici nisu bili Damir Krstičević i Predrag Matić (SDP).

Novinarima je odluke nakon sjednice zatvorene za javnost prenio predsjednik odbora Ranko Ostojić (SDP).  “Odbor je većinom glasova podržao izbor Daniela Markića za novog ravnatelja SOA-e na prijedlog predsjednice RH i premijera. To mišljenje nije obvezujuće, međutim time je otvoren put da se može imenovati novi ravnatelj”, rekao je Ostojić novinarima.


Izdvojeno mišljenje Miroslava Tuđmana

Izvijestio je da je Tuđman u izdvojenom mišljenju naveo kako bi imenovanje ravnatelja SOA-e trebalo proisteći iz koncepta Domovinske sigurnosti Domoljubne koalicije, dok je Hrebak dao primjedbu na Markićevo dvojno, francusko i hrvatsko državljanstvo, što smatra preprekom.

Na primjedbu kako je novi ravnatelj SOA-e “prošao” na temelju glasova oporbe odgovorio je kako se članovi Odbora nikada ne prebrojavaju na taj način te otkrio da je omjer u glasovanju bio šest prema četiri.

Ostojić nije želio govoriti ni kako je osobno glasovao, a na pitanje kakva je poruka poslana što je osoba na tako važnu funkciju izabrana preglasavanjem uzvratio je – većina je odraz demokracije.

Nema spomena da je Lozančić prekršio zakon

Podsjetio je da je današnjom odlukom Odbor prekinuo “trakavicu” koja traje od 27. siječnja, kada je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović priopćila da dosadašnji ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić više ne uživa njezino povjerenje.

Predsjednica je tada tvrdila da je Lozančić prekršio Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, no Ostojić naglašava da u prijedlogu o kojem je Odbor odlučivao nema spomena o kršenju zakona.

“Moram naglasiti da je, s obzirom na prijedlog kojim se rukovodio Odbor, jasno utvrđeno da Lozančić odlazi na novu dužnost i to bez mrlje u svojoj karijeri, što znači da nije prekršio zakon. U prijedlogu nema navoda o tome da je prekršio zakon, a s obzirom na to da je s premijerom dogovorio novu dužnost, ne sumnjam da je to istina”, rekao je Ostojić.

Na pitanje o kojoj je dužnosti riječ nije mogao odgovoriti, a nije želio ni kometirati izjavu premijera Tihomira Oreškovića za Media servis da u Lozančićevu radu nije bilo nezakonitosti.

“Sve što trebate pitati ja sam odgovorio. Što se mene tiče, stvar je bila od prvog dana jasna. Kao predsjednik Odbora odbijao sam kombinaciju da bez zakonite odluke, bez podloge odbor o tome odlučuje. Čim sam u ponedjeljak dobio informaciju da su stvoreni uvjeti, stvar je riješena”, poručio je Ostojić.

 

Lozančić podnio ostavku u ponedjeljak

U ponedjeljak je Dragan Lozančić podnio zahtjev za razrješenje s dužnosti ravanatelja Sigurnosno-obavještajne agencije. Njegova ostavka je uslijedila nakon što je prije tri mjeseca njegovo razrješenje zatražila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, a prije nešto više od mjesec dana svoj supotpis na tu odluku stavio je i premijer  Tihomir Orešković.

Razrješenje Lozančića pokrenula je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović početkom veljače zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, priopćeno je tada iz predsjedničina Ureda. Predsjednica je također više puta navela da je izgubila povjerenje u šefa SOA-e Lozančića.

No, supotpis premijera Oreškovića stigao je tek potkraj ožujka, jer se, kako je istaknuo, htio informirati i ne donositi naglo svoju odluku što je izazvalo veliku krizu u vrhu vlasti.

Prijedlog za imenovanje novog ravnatelja SOA-e predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Orešković supotpisali su 25. ožujka te za ravnatelja predložili Daniela Markića. Kako je tada zajednički priopćeno, sukladno proceduri njihov je prijedlog upućen na mišljenje Odboru Hrvatskog sabora nadležnom za nacionalnu sigurnost.‬‬‬‬

Tko je Daniel Markić pročitajte OVDJE

Povratak na Net.hr