Radmanovu smjenu i postavljanje Kovačića predložio je Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Sabora Republike Hrvatske.

Izvješće o radu HRT-a

"Na rad Gorana Radmana kao glavnog ravnatelja HRT-a Hrvatsko novinarsko društvo imalo je niz primjedbi, ali smjenjivanje prije saborske rasprave o izvješću o radu HRT-a, te nakon prijetnji o smjenjivanju koje su izgovarali političari koalicije na vlasti, smatramo nedopustivim u demokratskom društvu", stoji u priopćenju HND-a.

Prijedlog saborskog Odbora za medije da v.d. glavnog ravnatelja HRT-a bude Siniša Kovačić, urednik na HTV-u i predsjednik udruge Hrvatski novinari i publicisti, ocjenjujemo neprihvatljivim. Ta je udruga utemeljena kako bi, suprotno svim profesionalnim i etičkim načelima, svakim istupom štetila novinarstvu, integritetu novinara i slobodi javnog izražavanja, te interesu građana Hrvatske, služeći vlasti", smatra Saša Leković, predsjednik HND-a podsjećajući da je šef Domoljubne koalicije a sada i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko prije godinu dana i zaprijetio da će novinari morati to činiti kad on dođe na vlast.

"I o ovom novom udaru na slobodu izražavanja i javni interes u Hrvatskoj HND će izvijestiti sve međunarodne medijske organizacije", dodaje Leković.