Svaka čast!

OVO JE NAJŠTEDLJIVIJI GRADONAČELNIK U HRVATSKOJ: Radi bez plaće, a na službena putovanja ide o svom trošku

Gradonačelnik Đurđevca s rupu od pet milijuna kuna u proračunu u dvije godine je sanirao a proračun prebacio u suficit odlučnim mjerama štednje pa ne čudi što je na službena putovanja potrošio svega 323 kune, piše portal gradonačelnik.hr.

Situacija koju je zatekao u gradskoj blagajni nakon što je kao nezavisni kandidat 2013. osvojio vlast, prilično objašnjava ovakvu politiku. Željko Lacković i njegov tim dočekala je rupa od pet milijuna kuna koje je trebalo podmiriti kako bi grad mogao normalno funkcionirati. Jedan od prvih poteza stoga je bilo smanjenje plaća zaposlenima u gradskoj upravi i poduzećima, te promjena u postupku javne nabave kojima je u roku dvije godine proračun uspio prebaciti u stanje suficita.

Tajna štednje je u malim računima

Na plaćama zaposlenih u gradskoj upravi i naknadama vijećnicima uštedio je oko tri milijuna kuna, dok je objedinjenjem javne  nabave za ustanove i poduzeća uštedio još 1,6 milijun kuna.

“Tajna štednje leži u malim računima, u njima se krije pravo bogatstvo”, poručuje Lacković kojega su mediji već proglasili jednim od najštedljivijih hrvatskih gradonačelnika. Grad vodi volonterski, a prihode ostvaruje u svom odvjetničkom uredu.

TOP 10: Ovo su najštedljiviji gradonačelnici u Hrvatskoj!

Nikada nije koristio službeni automobil

Iako grad ima tri službena automobila on nikada, kaže, nije koristio ni službeni automobil ni mobitel, niti je uzeo gradsku dnevnicu. Ne treba onda čuditi što je na stavku ‘službena putovanja’ potrošio tek spomenutih 323 kune, što je 0,001 gradskog proračuna Đurđevca ili pak 0,039 kuna po glavi stanovnika.

Naime, na sva službena putovanja ide vlastitim automobilom, o vlastitom trošku. Trošak od 323 kune najvjerojatnije je napravila njegova zamjenica.

Zalaže se za to da se u svim gradovima do 10.000 stanovnika uvede volontiranje kao oblik upravljanja i smatra da volonterstvo na dužnosničkim položajima nije privilegij samo onih koji imaju novac pa si to mogu priuštiti. “I oni koji su na burzi rada imaju znanja a ne dobivaju ni kune”, zaključuje Lacković.

Štedljivi su i Novom Marofu, Popovači, Varaždinskim Toplicama…

Drugi, iza Lackovića, najštedljiviji gradonačelnik u 2014. bio je tadašnji prvi čovjek Novog Marofa Darko Hrenić, koji je na putovanja potrošio 2.905 kuna, što je 0,219 kuna po glavi stanovnika ili pak 0,018 posto gradskog proračuna, čime je zauzeo treće mjesto i na top deset listi po kriteriju udjela u proračunu.

Potom slijede gradonačelnici Popovače, Josip Mišković,  Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić, Dugog Sela Stipo Velić, Kutjeva Josip Budimir, Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, Svete Nedjelje Drago Prahin, Duge Rese Ivan Baršić  i Ivaneca Milorad Batinić.

SKANDAL: HDZ-ov gradonačelnik svaki dan punih godinu dana trošio 1000 kuna na jelo i hotele

 

Povratak na Net.hr