Prometni apsurd

OVO JE MOGUĆE SAMO KOD NAS: Kažnjen sa 2000 kn zbog ‘nevidljivog’ prometnog znaka

Split je prepun znakova sakrivenih u grmlju, a zbog jednog takvog kojeg nije niti mogao vidjeti, vozač je kažnjen s 2000 kuna.

Kako piše Slobodna Dalmacija, njihov čitatelj kažnjen je s 2000 kn zbog vožnje zabranjenim smjerom, što bi bilo sasvim legitimno, no on uopće nije mogao znak za zabranjeni smjer na izlazu iz ulice Gospinica, jer je bio sav pokriven krošnjom.

OVO MOŽE BITI KOBNO: Jedno prometno pravilo ne vrijedi jednako u svim hrvatskim gradovima

Ista je situacija na desnom skretanju iz Smiljanićeve prema Tršćanskoj ulici, gdje jedna palma iz privatnog dvorišta skriva “trokut”, odnosno znak za sporednu ulicu.

Svi oni koji s Puta Supavla skreću desno prema Spaladium areni i obližnjim trgovačkim centrima vjerojatno nisu primijetili znak zabranjenog zaustavljanja i parkiranja, jer su ga “obgrlile” grane stabla koje se na ulicu nadvilo preko škverske ograde.

Privatno drveće ‘guši’ cestu

Zakon nalaže da prometna signalizacija mora biti lako uočljiva vozačima i pješacima, a Jakov Anterić, voditelj održavanja gradskih prometnica u “Cestaru”, pojasnio je u čemu je porblem i tko je odgovoran. Ističe kako je u velikoj većini slučajeva problem s privatnim vlasnicima,

“Bačvice, kao kvart s puno zelenila, najgore su po tom pitanju. Nije uvijek ni jednostavno riješiti problem s vlasnicima. Zato se barem jednom godišnje organizira zajednička akcija “Cestara”, “Parkova i nasada” i komunalnih redara ” kazao nam je Anterić.

I u samoj Odluci o komunalnom redu stoji kako privatne površine koje gledaju na javnu moraju biti održavane, te da u slučaju ugroze ljudi i imovine na javnoj površini, mogu reagirati i komunalni redari te neodgovornom vlasniku koji nije otklonio tu prijetnju naplatiti trošak radova koje su organizirali preko treće osobe.

Povratak na Net.hr