Ovo je kriza povjerenja, financije nisu u kaosu

“Ovo je kriza povjerenja, a odgovornost Vlade je da ulije povjerenje hrvatskim ljudima, stranim investitorima i svima onima koji ovdje žele živjeti, raditi, zarađivati, bogatiti se”, poručio je premijer Zoran Milanović.

Govoreći na Izvještajno-tematskoj skupštini Socijalemokratskog foruma žena SDP-a predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je u subotu kako smo u krizi povjerenja, s državnim financijama koje su prenapregnute, ali koje nisu u kaosu.

“Ovo je kriza povjerenja, a odgovornost ove Vlade je da ulije povjerenje hrvatskim ljudima, stranim investitorima i svima onima koji ovdje žele živjeti, raditi, zarađivati, bogatiti se ili samo raditi i plaćati porez te osjećati se sigurno”, poručio je Milanović.

“Trenutak je težak. Što je bilo bilo je, tko je kriv kriv je, a očekivanja su puno veća od onoga što smo obećavali”, kazao je premijer, dodavši kako je normalno da u teškim vremenima ljudi od vlasti i svojih prestavnika očekuju puno.

Ni jedna vlast u potpunosti nije ispunila očekivanja

“Na nama je da ih ne prevarimo”, rekao je Milanović, napomenuvši međutima kako nikada ni jedna vlast nije u potpunosti ispunila očekivanja birača i naroda.

Osvrćući se na smijernice za izradbu državnog proračuna za ovu godinu, koje je Vlada usvojila ovih dana, premijer je naglasio da su im prognoze umjerene i vrlo oprezne.

“Ne uzdamo se u čuda. Ukoliko zemlju pokrenemo iz ove ukočenosti i letargije bilo kako, mi smo napravili nekakav posao”, ocijenio je Milanović. Teško da će rasti osobna potrošnja, teško da će rasti državna potrošnja. Dapače, ona će biti smanjena. Teško da će rasti uvoz i izvoz – dao Bog da raste izvoz”, dodao je.

Nije bit u tome da se vikne ‘Car je gol!’

Odluka o rashodima nije nikakva znanstvena simulacija. To je politička odluka i nju se izbjegavalo donijeti zadnje dvije godine. Zašto – to je nebitno, rekao je.

“Vlada koja ne skriva istinu od javnosti, radi svoj posao”, poručio je premijer Milanović dodavši kako je sve drugo varka i “carevo novo ruho” na koje se, kako je kazao, neki ovih dana pozivaju. “Nije bit u tome da se vikne ‘Car je gol!’, već da napravimo da narod bude odjeven i da mu nije hladno”, poručio je premijer.

U vremenima krize treba nam “više države”, kazao je Milanović objašnjavajući kakvu to državu narod treba: “Ne države koja bdije nad svakim pokretom njezinih stanovnika i koja provjerava šta rade u privatnom životu i koja ih sigurnosno provjerava, koja im otežava poslovanje i ubija u pojam svojom nejasnom regulativom, nego države koja je fleksibilna, brza i pametna, koja zna brzo i kvalitetno reagirati.”

specijal-201012070191004-Proračun
specijal-201012070191004-PDV

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr