OPTIMALNO ZDRAVLJE

Esencijalni elementi u u ljudskom organizmu: Ovo su vitamini i minerali važni za očuvanje zdravlja

Sve o važnosti vitamina i minerala za optimalno zdravlje na jednom mjestu.

Vitamini i mineralne tvari esencijalni su elementi u ljudskom organizmu. To znači da ih sam organizam nije sposoban proizvesti nego ih je potrebno unijeti prehranom. Uravnotežena i raznolika prehrana je stoga ključna za održavanje zdravog i dobro nutritivno nahranjenog organizma. Međutim, nažalost danas vrlo mali broj ljudi uspijeva svakodnevno održati ravnotežu u svojoj prehrani, a dodatni napori te vrlo užurban životni stil i stres značajno doprinose nedostatku velikog broja hranjivih tvari u organizmu. Jedni od najčišće korištenih suplementa na svijetu stoga upravo jesu multivitaminsko-multimineralni pripravci koji se često uzimaju uz naglasak da su dodatak pravilnoj prehrani, a ne zamjena za adekvatnu prehranu.

Kako biste osigurali optimalni unos vitamina i minerala, birajte multivitamine vrhunske kvalitete. Biorela® Choco Multi Life sadrži čak 14 vitamina i minerala te dobre bakterije i koenzim Q10. Ovaj jedinstveni dodatak prehrani predstavlja i najslađu dnevnu dozu imuniteta jer dolazi u neodoljivom okusu tamne čokolade. Uz Biorela® Choco Multi Life  zdravlje nikad nije bilo slađe.

*Vitamini C i D doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamini B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije.

S nutricionističke strane, idealno bi bilo da svi svakodnevno mislimo na svoju prehranu i pravilno se hranimo, no kako ovo nije realan scenarij, suplementacija multivitaminsko- multimineralnim pripravcima vrlo često se preporuča.

U skupine osoba koje najčešće mogu doći u rizik od nedostatka pojedinih vitamina i mineralnih tvari spadaju žene, trudnice i dojilje, adolescenti i starija populacija, pretile osobe te osobe koje su na pojedinim vrstama dijeta poput redukcijske dijete, keto ili LCHF dijete, te na veganskoj prehrani. Tu su također i rekreativci te sportaši koji treninzima troše veće količine mikronutrijenata. No, sve češće se nepravilan način prehrane i života javlja i u radnoj populaciji.

Ciljana suplementacija bila bi idealan pristup, no vrlo često nedostatak pojedinih mikronutrijenata nije lako detektirati stoga se sugeriraju multimivitaminsko- multimineralni dodaci prehrani.

Novija istraživanja pokazala su da korištenje takve suplementacije može imati pozitivan učinak na opće i mentalno zdravlje te raspoloženje. Ovdje se ponajviše spominje djelovanje vitamina B skupine poput vitamina B2, B3, B6 i B12 za koje je poznato da igraju važnu ulogu u održavanju metabolizma energije, sudjeluju u procesu stvaranja aminokiselina, te razvoju živčanih i moždanih stanica, ali i sinteze neurotransmitera.

S druge strane tu je i velik broj mineralnih tvari poput cinka, kalcija, magnezija i selena te joda i željeza koji sudjeluju u nizu reakcija koje djeluju na imunološki sustav, rad štitnjače, mišića i mozga. Željezo je sastavni dio  hemoglobina u eritrocitima, zaslužnog za prijenos kisika do svih tjelesnih stanica. Manjak željeza može dovesti do osjećaja slabosti i umora, te oslabljenog imuniteta, dok je za jod opće poznato da regulira rad štitne žlijezde i sintezu njenih hormona čime direktno utječe na rad cjelokupnog metabolizma.

Vitamini poput vitamina C, E i A imaju snažno antioksidativno djelovanje što dodatno povoljno utječe na opće stanje cijelog organizma. Vitamin C najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi i djeluje u mnogim biološki važnim procesima poput sinteze kolagena, karnitina i tirozina, te je iznimno važan za održavanje imuniteta.

Za razliku od vitamina C i vitamina B skupine, vitamini A, E i D su vitamini topivi u mastima. Poznato je da vitamin A  ima važno djelovanje kad je u pitanju zdravlje očiju te se u novije vrijeme često spominje kao vitamin koji snažno djeluje na rad imunološkog sustava. Vitamin E je izrazito jak antioksidans i smanjuje nepovoljan učinak slobodnih radikala nastalih oksidacijom masti.

Vitamin sunca ili vitamin D često, osobito tijekom zimskih mjeseci, zna biti snižen u organizmu zbog čega je njegova suplementacija postala sve učestalija. Vitamin D ne djeluje samo kao vitamin već i kao hormon jer regulira razinu kalcija i fosfora u organizmu i time ima značajan učinak na zdravlje kostiju i mišića, rad imunološkog sustava.

Konačno, suplementacija multivitaminsko-multimineralnim pripravcima uz što raznolikiju i uravnoteženiju prehranu može značajno doprinijeti cjelokupnom nutritivnom statusu organizma te spriječiti nastanak mogućih deficita osobito u slučajevima užurbanog životnog stila, pojačanog stresa i napora.


Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s Biorela® Choco Multi Life partnerom prema najvišim uredničkim standardima.