Esencijalni elementi u u ljudskom organizmu: Ovo su vitamini i minerali važni za očuvanje zdravlja

21.10.2020.
14:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Sve o važnosti vitamina i minerala za optimalno zdravlje na jednom mjestu.

Vitamini i mineralne tvari esencijalni su elementi u ljudskom organizmu. To znači da ih sam organizam nije sposoban proizvesti nego ih je potrebno unijeti prehranom. Uravnotežena i raznolika prehrana je stoga ključna za održavanje zdravog i dobro nutritivno nahranjenog organizma. Međutim, nažalost danas vrlo mali broj ljudi uspijeva svakodnevno održati ravnotežu u svojoj prehrani, a dodatni napori te vrlo užurban životni stil i stres značajno doprinose nedostatku velikog broja hranjivih tvari u organizmu. Jedni od najčišće korištenih suplementa na svijetu stoga upravo jesu multivitaminsko-multimineralni pripravcikoji se često uzimaju uz naglasak da su dodatak pravilnoj prehrani, a ne zamjena za adekvatnu prehranu.

Kako biste osigurali optimalni unos vitamina i minerala, birajte multivitamine vrhunske kvalitete. Biorela® Choco Multi Life sadrži čak 14 vitamina i minerala te dobre bakterije i koenzim Q10. Ovaj jedinstveni dodatak prehrani predstavlja i najslađu dnevnu dozu imuniteta jer dolazi u neodoljivom okusu tamne čokolade. Uz Biorela® Choco Multi Life zdravlje nikad nije bilo slađe.

*Vitamini C i D doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamini B6 i B12 doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije.

S nutricionističke strane, idealno bi bilo da svi svakodnevno mislimo na svoju prehranu i pravilno se hranimo, no kako ovo nije realan scenarij, suplementacija multivitaminsko- multimineralnim pripravcima vrlo često se preporuča.

U skupine osoba koje najčešće mogu doći u rizik od nedostatka pojedinih vitamina i mineralnih tvari spadaju žene, trudnice i dojilje, adolescenti i starija populacija, pretile osobe te osobe koje su na pojedinim vrstama dijeta poput redukcijske dijete, keto ili LCHF dijete, te na veganskoj prehrani. Tu su također i rekreativci te sportaši koji treninzima troše veće količine mikronutrijenata. No, sve češće se nepravilan način prehrane i života javlja i u radnoj populaciji.

Ciljana suplementacija bila bi idealan pristup, no vrlo često nedostatak pojedinih mikronutrijenata nije lako detektirati stoga se sugeriraju multimivitaminsko- multimineralni dodaci prehrani.

Novija istraživanja pokazala su da korištenje takve suplementacije može imati pozitivan učinak na opće i mentalno zdravlje te raspoloženje. Ovdje se ponajviše spominje djelovanje vitamina B skupine poput vitamina B2, B3, B6 i B12 za koje je poznato da igraju važnu ulogu u održavanju metabolizma energije, sudjeluju u procesu stvaranja aminokiselina, te razvoju živčanih i moždanih stanica, ali i sinteze neurotransmitera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S druge strane tu je i velik broj mineralnih tvari poput cinka, kalcija, magnezija i selena te joda i željeza koji sudjeluju u nizu reakcija koje djeluju na imunološki sustav, rad štitnjače, mišića i mozga. Željezo je sastavni dio hemoglobina u eritrocitima, zaslužnog za prijenos kisika do svih tjelesnih stanica. Manjak željeza može dovesti do osjećaja slabosti i umora, te oslabljenog imuniteta, dok je za jod opće poznato da regulira rad štitne žlijezde i sintezu njenih hormona čime direktno utječe na rad cjelokupnog metabolizma.

Vitamini poput vitamina C, E i A imaju snažno antioksidativno djelovanje što dodatno povoljno utječe na opće stanje cijelog organizma. Vitamin C najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi i djeluje u mnogim biološki važnim procesima poput sinteze kolagena, karnitina i tirozina, te je iznimno važan za održavanje imuniteta.

Za razliku od vitamina C i vitamina B skupine, vitamini A, E i D su vitamini topivi u mastima. Poznato je da vitamin A ima važno djelovanje kad je u pitanju zdravlje očiju te se u novije vrijeme često spominje kao vitamin koji snažno djeluje na rad imunološkog sustava. Vitamin E je izrazito jak antioksidans i smanjuje nepovoljan učinak slobodnih radikala nastalih oksidacijom masti.

Vitamin sunca ili vitamin D često, osobito tijekom zimskih mjeseci, zna biti snižen u organizmu zbog čega je njegova suplementacija postala sve učestalija. Vitamin D ne djeluje samo kao vitamin već i kao hormon jer regulira razinu kalcija i fosfora u organizmu i time ima značajan učinak na zdravlje kostiju i mišića, rad imunološkog sustava.

Konačno, suplementacija multivitaminsko-multimineralnim pripravcima uz što raznolikiju i uravnoteženiju prehranu može značajno doprinijeti cjelokupnom nutritivnom statusu organizma te spriječiti nastanak mogućih deficita osobito u slučajevima užurbanog životnog stila, pojačanog stresa i napora.


Sadržaj producirao RTL Digital u suradnji s Biorela® Choco Multi Life partnerom prema najvišim uredničkim standardima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali