ZADNJA FAZA

TO BI MOGLO PROMIJENITI ODNOS SNAGA U REGIJI: Bliži se kraj natječaja za nove avione, a Amerikanci su začinili svoju ponudu…

Iako je do sada američki Lockheed Martin isticao koliko je njihov zrakoplov bolji od Grippena, čini se da su sada shvatili kako im je najveća prijetnja francuski Rafale

Nakon što su prošlog tjedna svi ponuđači predali svoje završne i najbolje ponude (BFO), uskoro bi trebao biti poznat i hrvatski izbor. Vlade koje pregovaraju o financijskim detaljima suzdržane su oko bilo kakvih detalja, no sami proizvođači, Gripen i Lockheed Martin imaju niz promotivnih i poslovnih akcija u Hrvatskoj. Pritom govore isključivo o tehničkim karakteristikama svojih zrakoplova, a kako ističe Poslovni dnevnik prilično je znakovito kako se LM okrenuo Francuzima.

Na dosadašnjim promotivnim akcijama u Hrvatskoj uglavnom su kao glavnog protivnika doživljavali Gripen te su i sve njihove prezentacije bile usmjerene koliko je F-16 bolji zrakoplov od Gripena, no na zadnjem brifingu okrenuli su se prema Rafaleu i Francuzima te je bilo gotovo isključivo govora koliko je jednomotorni F-16 bolji i jeftiniji za korištenje od “nekih dvomotornih” zrakoplova, uz naravno pozivanje na strateško savezništvo sa SAD-om.

O iznosima se za sada ne govori, ali iz prijašnjih ponuda jasno je da je američka ponuda za kompletni paket s rabljenim izraelskim F-16 Barak bila najjeftinija, 500 milijuna do milijardu dolara, dok je cijena za nove F-16 Block 70 izvjesno u rasponu 1,5 do dvije milijarde dolara. Šveđani su prošli put išli s cijenom od 900 milijuna eura, a nagađa se da bi sada ona mogla biti i povoljnija. Najveća nepoznanica su Francuzi i njihov Rafale jer je ovo prvi put da oni nekome nude svoje rabljene lovce ovog tipa, a čija se cijena za novi avion kreće na razini 220-230 milijuna eura (iz primjera Egipta, Indija i Katara koji su naručili nove zrakoplove Rafale).

Centar za obuku u cijeloj široj regiji

No, uz zrakoplove, SAD je svoju ponudu začinio i unosnim poslovima za hrvatske tvrtke.

Ako Hrvatska za svoj novi lovac odabere F-16, bilo novi ili rabljeni iz Izraela, američka tvrtka Lockheed Marin (LM) je spremna u svoj globalni lanac kooperanata uključiti i šest, za sada neimenovanih, hrvatskih tvrtki.

Isto tako, zrakoplovna baza Zemunik u Zadru bi mogla postati regionalni centar za obuku borbenih pilota F-16 zrakoplova za zemlje šire regije koje imaju ove lovce – Slovačka, Bugarska, Rumunjska, a nedavno se moglo čuti da i Mađari razmišljaju o prelasku s Gripena na Fighting Falcona. To je potvrdio J.R. McDonald, potpredsjednik Lockheed Martina na online brifingu za hrvatske novinare.

Povratak na Net.hr