Ovisnike se nastavlja kažnjavati zatvorom!

Konačni prijedlog Kaznenog zakona upućen je u Sabor. U njega je integrirana odredba da će poslodavci biti kažnjeni ukoliko radnicima ne isplate jednu plaću, pod uvjetom da imaju novca na računu. Kažnjivo će biti ne platiti dvije ili više plaća.

Vlada je izglasala odluku o sklapanju Ugovora između Hrvatske i članica Europske unije, o pristupanju Hrvatske Uniji.

Premijerka Jadranka Kosor je izjavila da je ova odluka bila u temelju odluka svih vlada i pa i onih u vrijeme “vrlog predsjednika Franje Tuđmana“. Najavila je da će ugovor biti poslan u Italiju nakon što članice EU ratificiraju taj ugovor.

Konačni prijedlog Kaznenog zakona upućen je u Sabor. U njega je integrirana odredba da će poslodavci biti kažnjeni ukoliko radnicima ne isplate jednu plaću ili njen dio, pod uvjetom da imaju novca na računu ili su neodgovornim ponašanjem doveli do takvog stanja na računu. Kažnjivo će biti ne platiti dvije ili više plaća.

Progonom, a ne liječenjem ovisnika bespotrebno će se iscrpljivati sustav

Doping će se nakon prihvaćanja ovog zakona tretirati kao droga koju je zabranjeno neovlašteno posjedovati, konzumirati i prodavati.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac je kazao da neće podržati Kazneni zakon jer “različite probleme tretira na jednak način”.

“Ja ne govorim o lakim i teškim drogama nego o korisnicima, koji su bolesnici i onima koji ju prodaju, a koje treba progoniti”, kazao je, Uzelac dodajući kako će se progonom, a ne liječenjem ovisnika bespotrebno iscrpljivati sustav. Kosor je ustvrdila da je to njegovo mišljenje te da nema govora ni o kakvoj dekriminalizaciji droga.

Šta bi o tome znala EU?

Podsjetimo, progon osoba koje policija uhvati s količinom lake droge za osobne potrebe izaziva kontroverze još od mandata ministrice Ane Lovrin kada je to uvedeno. Brojni su stručnjaci, uključujući i radnu skupinu za izradu Kaznenog zakona protivili su se da se korisnike droga goni po Kaznenom zakonu, pozivajući se na praksu u SAD-u i EU.

Studija Europskog centra za monitoring droga i ovisnosti o drogi (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) objasnio je 2004. tu preporuku na sljedeći način: “Time bi se smanjio broj ljudi u zatvorima koji su ionako prenapučeni, ovisnicima se daje šansa za kvalitetniji i strukturiraniji tretman, a tretman u zajednici jeftiniji je od institucionalnog”.

Dva trgovačka putnika Borova otputovali u Afriku. Prvi zaključi da je to izvrsna poslovna prilika jer su svi bosi. Drugi zaključi da to nije dobra poslovna prilika zato što su svi bosiMeđutim, mišljenje radne skupine za KZ odbijeno je uz premijerkino objašnjenje da zakoni ne razlikuju lake i teške droge upravo zato što su sve droge opasne, posebno za mlade ljude i obitelji, te da stoga tu razliku ne želi praviti ni njezina stranka.

Deklaracija uz zakon

Vlada je izglasala “Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike i Republike Srbije” koja će ići uz Zakona o ništetnosti odluka i akata bivše JNA i SFRJ. Njome se poziva Republiku Srbiju poziva na sklapanje međunarodnog ugovora o procesuiranju ratnih zločina.

“Mi smo sada u sve dubljem sukobu sa susjednom državom i želimo ga riješiti u interesu građana. Ova deklaracija bi trebala obznaniti naše političke pozicije pri rješavanju problema. Ona bi trebala biti podrška ili prethodnica Zakonu o ništetnosti. Mislim da su suvišni i da služe otvaranju već otvorenih vrata”, kazao je SDSS-ovac Uzelac o tome.

Kosor mu se usprotivila i rekla da Hrvatska nije u sukobu sa Srbijom već se vodi aktima Ujedinjenih naroda, prema kojima ni jedna država nema pravo zadirati u suverenitet druge države.

Otputovala dva trgovačka putnika Borova u Afriku…

Javio se i Darko Milinović koji je deklaraciju i zakon o ništetnosti kao odgovore na srbijanski zakon po kojemu oni progone i hrvatske državljane zbog ratnog zločina, usporedio s liječenjem uzroka, a ne posljedica.

“Dva trgovačka putnika Borova otputovali u Afriku. Prvi zaključi da je to izvrsna poslovna prilika jer su svi bosi. Drugi zaključi da to nije dobra poslovna prilika zato što su svi bosi”, uzvratio mu je Uzelac.

“Ovdje se ne radi o obući, ni o stvarima već o ljudima”, kazala je Kosor na to.

Vezani članci:

arti-201109280126006
arti-201109210983006
arti-201110060752006
arti-201110040641006

Povratak na Net.hr