SEZONCI NAVALILI U LIJEPU NAŠU / Ovi radnici nemaju plaću ispod 2000 eura: 'Ni jedan ugostitelj u Hrvatskoj više ne može izmisliti da će vam radnik raditi za 5000 do 7000 kuna'

'Bitna je plaća, bitan je dobar tim, bitno je da budeš općenito zadovoljan, imaš ipak slobodno vrijeme. Da nije sezona samo rad', govori Makedonka Ivana Fenov

29.3.2023.
10:36
VOYO logo

Poslodavci u Hrvatskoj, a poglavito ugostitelji, imaju velike teškoće s pronalaskom radnika tijekom turističke sezone. Stoga iz godine u godinu sve više sezonskih radnika dolazi iz susjednih zemalja, a mnogi od njih se vraćaju svake godine.

"Bitna je plaća, bitan je dobar tim, bitno je da budeš općenito zadovoljan, imaš slobodno vrijeme ipak. Da nije sezona samo rad", govori za Danas.hr RTL-a Ivana Fenov, Makedonka kojoj će ovo biti druga sezona u opatijskom restoranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'PREKRASNO JE' /

Ako se po Uskrsu prepoznaje sezona, ova bi mogla rušiti rekorde. Istra i Kvarner proći će najbolje?

Image
'PREKRASNO JE' /

Ako se po Uskrsu prepoznaje sezona, ova bi mogla rušiti rekorde. Istra i Kvarner proći će najbolje?

Dodaje kako joj je rečeno, kad je dolazila u Hrvatsku, da može ostati.

I njezin sunarodnjak Bojan Stojčeski promijenio je niz radnih mjesta, u svojoj domovini, Njemačkoj, ali i Hrvatskoj gdje je sada na neodređeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imaš sve bitno'

"Radiš osam sati, imaš slobodan dan. Radiš preko cijele godine. Nema ono da radiš bez slobodog dana. Imaš sve bitno. Osam sati imaš vremena za sve. Plaća je uvijek na vrijeme i sve je u redu", govori pizza majstor Stojčeski.

A  Stjepan Dunatov, vlasnik restoran u Opatiji, kaže kako ni jedan ugostitelj u Hrvatskoj više ne može izmisliti da će vam radnik raditi za pet, šest, sedam tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaća jednog ozbiljnog kuhara, koji nešto zna, ispeći pizzu, koga vi ne morate educirati, učiti i tako dalje, ispod dvije tisuće eura nema", kaže Dunatov.

Oslanja se na domaće konobare i kuhare, ali potrebe su veće pa zapošljava i strance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinom uzimaju radnike iz susjedstva

"Mi ih zovemo stranci, to su većinom naši ljudi koji su iz Makedonije, Bosne ili iz Srbije. Većinom njih prvo uzmemo pa onda tek idemo na treće zemlje, jer to je vrlo slično našem mentalitetu, govor, sve to skupa", kazao je.

Sezonci koji na istom mjestu rade godinama najveća su vrijednost i to je ono što bi željeli svi ugostitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne uspijevamo kod svih zato što mnogi su iz ove branše, sjećamo se korona krize koja nije tako daleko iza nas, mnogi su mijenjali svoje zanimanje radi sigurnosti, a imamo tu i studente koji jednostavno završe faks, idu dalje, idu svojim profesijama", kaže Nikola Eterović, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

'Toplo i poznato okruženje'

A studentica Martina Jeremić je u Kostreni već četvrtu sezonu konobarica. U nedostatku radnika, mogla bi birati gdje će raditi, ali ne planira ništa mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni to u jednu ruku znači sigurnost, jer vraćate se na poznato, poznajete priču, poznajete politiku firme, poznajete vlasnika, možda čak znate i goste koji se stalno vraćaju na isto mjesto, tako da to je jedno toplo, poznato okruženje", rekla je Martina.

Iz Hrvatske udruge turizma procjenjuju ove će godine biti potrebno 60 tisuća sezonaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo