OVAKO ZAUSTAVITE OTPLATU KREDITA: / Šef udruge banaka o proceduri i tko sve može koristiti mjeru; 'Naprosto ćemo vjerovati ljudima'

Na mjeru odgode plaćanja kredita od tri mjeseca pristale su sve banke

30.3.2020.
12:47
Pixsell

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović gostovao je na HRT-u u emisiji Studio 4 te je govorio o državnoj shemi koja omogućava bankama odgodu otplate kredite građanima koji su ugroženi epidemijom koronavirusa.

Ovaj model propagira i Europska komisija te je prisutan u većini europskih zemalja, a koristit će ga i Hrvatska. "Poslovne banke će davati novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70% rizika", kazao je Adrović govoreći o pravnim osobama, odnosno kompanijama.

Kako funkcionira moratorij za građane?

Za fizičke osobe je gotov dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanima. "Svima koji su pogođeni epidemijom, ponudit će se moratorij na kredite u narednom razdoblju. To će vrijediti za sve obaveze za travanj, svibanj i lipanj. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinski kredite, a na minimalcu su ili ne primaju plaću dobit će odgodu plaćanja na tri mjeseca, s mogućnošću da se taj rok produlji još tri mjeseca", kazao je Adrović i dodao da su se oko toga složile sve banke.

Na pitanje kako će osobe dokazati da ne primaju plaću ili da su na minimalcu te trebaju li donijeti neku potvrdu poslodavca, Adrović je kazao kako se pokušava izbjeći dolazak klijenata u poslovnicu.

'Imamo spremne sve točke'

"Sve će se moći riješiti elektronički ili telefonski. Naprosto ćemo vjerovati ljudima da im je plaća umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati. U ovom trenutku ćemo ići na povjerenje", kaže.

Ovaj dogovor je gotov te je trajao sedam dana. "Imamo spremne sve točke. Danas ili sutra banke počinju obavještavati svoje klijente", kazao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali