UMIRUJU BOLESNIKE

OVAKO IZGLEDA VARAŽDINSKA INFEKTOLOGIJA: ‘Ne znam koliko ćemo još izdržati… ne idemo nigdje i nemamo privatni život’

‘Radimo minimalno četiri sata u komadu, imamo razmak od sat vremena, i tako 24 sata…’

Covid pacijenti se u varaždinskoj bolnici liječe na odjelu infektologije, a kako to izgleda zabilježile su kamere VTV-a. Osim što su liječnici i medicinske sestre pod velikim pritiskom i opterećenjem, uz težak posao, teško im padaju komentari dijela javnosti.

Vesna Šalig, glavna sestra varaždinske infektologije pokazala je kako se oblači skafander. Kako prenosi Varaždinski.hr, čitav proces odijevanja skafandera traje nekoliko minuta zbog dosta slojeva zaštite.

ŠOKANTNI PRIZORI IZ KARLOVAČKE BOLNICE: Pogledajte fotografije s odjela na kojem se liječe zaraženi. Dvoje ih je na respiratoru

‘U odijelima je vruće i teško je raditi’

Tri komada rukavica idu na ruke, a po jedne se skidaju nakon svakog pacijenta, zatim se stavljaju nove,, dok se dezinficiraju. Medicinska sestra ističe da uvijek moraju biti troje rukavica te da uz njih dolazi i posebna maska sa zaštitnim filterom i vizir na glavi.

“U tim odijelima je vruće i teško je raditi. Radimo minimalno četiri sata u komadu, imamo razmak od sat vremena, i tako 24 sata… Odnos prema pacijentima mora biti blizak. Pacijenti se boje, teško dišu, stavljamo ih na kisik, a mnogo ih je na monitoru. Razgovaramo s njima i tako ih pokušavamo umiriti”, kazala je Šalig za VTV.

BROJ ZARAŽENIH U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI I DALJE VISOK: Hospitalizirano 143 ljudi, 12 na respiratoru, ali ima i jedna dobra vijest

‘Ne znam koliko ćemo još izdržati’

Medicinska sestra veli da je situacija drugačija nego što je bila u prvom valu jer su sada svi pacijenti s teškom kliničkom slikom.

“Ne znam koliko ćemo još moći izdržati. U ovome trenutku o tome ne razmišljamo. Ne izlazimo u dućane, šoping centre, ne idemo na nikakve kave. Ne možemo si dozvoliti da postanemo pozitivni. Moje sestre vele da nemaju privatni život. Znam da nemaju, ali doći će i to…

“Korona je stvarna, ona je tu. Nije to nikakva teorija zavjere. Pacijenti do tri tjedna znaju biti ovdje na odjelu. Jednostavno, ne mogu kući dok su na kisiku. Pozivam sve na odgovornost!”, prenosi Varaždinski izjavu sestre Šalig.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr