OVAKO ĆE USKORO IZGLEDATI HRVATSKA? / Procurili detalji mogućeg popuštanja mjera, poznat je i datum kada bi sve trebalo krenuti

Da bi se dopustilo popuštanje po pitanju javnih okupljanja i događanja te otvaranje zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata,

11.5.2021.
8:40
Pixsell

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba uputio je zahtjev Nacionalnom stožeru za popuštanjem nekih protuepidemijskih mjera. Konkretno, traže da se omogući održavanje svadbi i sajmova te rad ugostiteljskih objekata u zatvorenom. No, kako neslužbeno doznaje Index, Nacionalni stožer odbit će taj prijedlog jer je veće popuštanje mjera na nacionalnoj razini planirano tek od 1. lipnja.

Ovog tjedna dva pilot-događaja u Zagrebu

Da bi se dopustilo popuštanje po pitanju javnih okupljanja i događanja te otvaranje zatvorenih dijelova ugostiteljskih objekata, kriterij je da osoba koja bi tamo došla spada u neku od tri kategorije - oni koji su prije 14 dana ili više cijepljeni s obje doze cjepiva (jedna u slučaju cjepiva Johnson & Johnson), oni koji imaju negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati te oni koji su u posljednjih šest mjeseci preboljeli Covid-19. To bi se, kako piše Index, kontroliralo tzv. covid-putovnicama koje će se koristiti i za prelazak granice.

Na spomenutim događajima ne bi bilo striktnih pravila distance i nošenja maski. U tom smislu, ovoga tjedna bit će održana dva pilot-događaja. Prvi će biti večera u restoranu u poslovnoj zgradi u zagrebačkoj Strojarskoj ulici, a drugi svadba za sve tri spomenute kategorije - cijepljene, testirane i one koji su preboljeli Covid-19. Na oba događaja bit će i ljudi iz HZJZ-a i Civilne zaštite.

Na svadbe, koncerte i u kafiće s QR kodom

Ako ti pilot-događaji prođu prema očekivanjima, od 1. lipnja bi se, istodobno s popuštanjem mjera, uveo sustav ulaska na događaje i okupljanja poput svadbi i koncerata, ali i u restorane u zatvorenom, preko tzv. covid-putovnica.

"Imamo iskustvo s propusnicama, ovo bi bio sličan sustav. Imali smo razgovore s Agencijom za zaštitu osobnih podataka, baš kao što su kod propusnica policajci putem svoje aplikacije imali uvid u to posjeduje li osoba propusnicu tako će i organizatori događaja sada preko aplikacije skeniranjem QR koda dobiti informaciju je li osoba zelena ili crvena. To je jedina informacija kojoj će imati pristup", kazao je Indexov sugovornik.

Oni koji žele dobiti QR kod, a zadovoljavaju neki od tri kriterija (cijepljenje, testiranje ili preboljenje) vjerojatno će na posebnoj stranici ili putem sustava e-Građani trebati podnijeti zahtjev koji će u kratkom roku biti i odobren ako se potvrdi da osoba spada u jednu od triju kategorija. Potvrda će im onda stići vjerojatno preko sustava e-Građani, a moći će se izvaditi i u uredu HZJZ-a. Nešto kasnije trebala bi se uvesti i aplikacija kojom bi građani na još jednostavniji način ulazili na događaje.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali