Ovaj specijalni Odjel trebao bi stati na kraj golemom kriminalu u Hrvatskoj

Golemi razmjeri kriminala odvijaju se u poreznim prevarama i utajama. Nije rijetkost ni u Hrvatskoj da netko ima vilu na Pantovčaku, a da su mu službeni prihodi na razini socijalnog slučaja ili recimo da vlasnik tvrtke u stečaju uredno izvlači novac iz svoje druge tvrtke.

Riječ je o golemim novcima koji nestaju poreznim utajama. Procjenjuje se da u Europi te brojke dosežu i do pet, šest posto bruto domaćeg proizvoda. Prosjek EU je oko 2 posto. Prema tim brojkama, u Hrvatskoj se više od šest milijardi kuna godišnje utaje poreznim prevarama.

Kako bi se to ubuduće izbjeglo Hrvatska je sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje imaju možda najbolje organizirane poreznike na svijetu, potpisala sporazum o suradnji prema kojem se pri Ministarstvu financija osniva Specijalni odjel za otkrivanje poreznih prevara – nešto poput poreznog USKOK-a.

Američki instruktori su upravo u ponedjeljak bili u Zagrebu u Ministarstvu financija. Njihov domaćin je bila zamjenica ravnatelja porezne uprave Ana Dorić Škeva, koja je gostovala u Dnevniku N1 televizije gdje je otkrila kako će porezna policija ubuduće funkcionirati.

U tijeku dobivanje ovlasti

Škeva je također navela po čemu je američki model toliko učinkovit u borbi protiv poreznih prevara.

“Prvenstveno po rezultatima. Godišnje pokrenu preko pet tisuća nadzornih aktivnosti. Također, u realizaciji koja iznosi 90,1 posto, a to je i nama krajnji cilj. U Hrvatskoj trenutno nemamo mjerne instrumente kako bi znali kolika je učinkovitost naših nadzora. Na razini EU govorimo o 117 milijardi eura, a Hrvatska će tek od iduće godine biti uključena u ta mjerenja”, rekla je Škeva.

Škeva je rekla da je planirano ustrojstvo odjela poslano u proceduru i u tijeku je dobivanje ovlasti za djelovanje. Također dodaje da će se dio aktivnosti provoditi u sklopu dosadašnjih tijela.

Zaposleno 26 ljudi

Na meti budućeg sektora za borbu protiv poreznih prevara bit će ona područja na kojima se dosad gubilo najviše novaca, koja uključuju i porezne dužnike koji izbjegavaju plaćanje poreznih dugovanja.

“Trenutno se bavimo analitičkim aktivnostima i krećemo s radom čim zaživi određeni zakonodavni okvir. Planiramo da će to biti do kraja ove godine, a zaposleno je 26 ljudi”, rekla je Škeva.
http://hr.n1info.com/a12194/Vijesti/Osniva-se-specijalni-Odjel-za-borbu-protiv-poreznih-prevara.html

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr