‘Ovaj je referendum razočaranje, ali ne i iznenađenje’

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je HRT-u da ovaj referendum jest razočaranje, ali ne i iznenađenje, te da se nada da neće biti novih podjela među građanima, a pogotovo da se neće formirati ‘politika diskriminacije prema građanima koji su drugačiji’.

“Bez obzira kako je završio ovaj nepotrebni referendum, nadam se da sutra neće biti zapreka da se podrži pravna sigurnost i ravnopravnost istospolnim zajednicama”, kazao je Josipović i pozvao na ujedinjenje i solidarizaciju građana po pitanju Zakona o životnom partnerstvu.

Očitovao se i po pitanju zabrane izvještavanja medija iz stožera inicijative U ime obitelji.

“To nije demokratska gesta, demokratski čin. Solidarnost koja se pokazala na medijskoj sceni je dobar primjer. Nadam se da se ovakvo što više neće ponoviti”, kazao je predsjednik. Izjavio je i da treba poštovati odluku donesenu na referendumu, ali i da “nismo iskoristili svu moguću kontrolu ustavnosti i ispravnosti (referendumskog) pitanja”.

“Imamo ozbiljne društvene probleme, iscrpljivati se na ovakvim pitanjima nije dobro”, izjavio je Josipović. Upitan je i tko stoji iza referenduma.

“Političke snage koje sasvim legitimno žele zamijeniti ovu Vladu”, rekao je. Upozorio je da referendum, ako nije dobro uređen, kao što nije u Hrvatskoj, može generirati vrlo nedemokratske odluke koje mogu voditi umanjivanju prava.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr