Play ponuda

'Ova Vlada zna jedino plakati'

shimmer fallback

'Stvarni problem su lažne tvrdnje Vlade da novim zaduženjem od 13 milijardi kuna Hrvatska dobiva vrijeme za reforme.

14.7.2010.
14:40
Play ponuda

"Lažne su i HDZ-ove tvrdnje o naslijeđenom dugu, jer nisu naslijedili niti jednu lipu neplaćenih računa, dok je ukupni dug države u trenutku kada su preuzeli vlast iznosio 19,5 milijardi kuna, a sada je veći dva i pol puta", rekao je Čačić na konferenciji za novinare.

"Kupovanje glasova je novac koji se nigdje i nikada ne može vratiti", rekao je Čačić ističući da je opstanak na vlasti i trošenje novca jednina svrha aktualne Vlade.

Upozorio je da je novim zaduženjem Hrvatskoj dodatno pao rejting za jedan posto, čime su postojeći dugovi poskupili za tri milijarde kuna, te smo financijski postali još rizičnija zemlja.

S obzirom da prihodi i dalje padaju, a da rezovi u javnoj potrošnji nisu na vidiku, Čačić prognozira da će do kraja godine doći do novih zaduženja u dva navrata, u iznosu od oko 6 ili 7 milijardi kuna ili ukupno oko 13 milijardi kuna.

"Vlada svakim danom reže temelje naše budućnosti. Mora staviti svoj mandat na raspolaganje ili se totalno promijeniti", poručio je šef HNS-a.

Prema podacima koje je iznio Čačić, a koje je objavila Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska je jedna od rijetkih zemlja koja tone, dok se druge oporavljaju od velike gospodarske krize. U prvom kvartalu ove godine realna stopa rasta BDP- u Europskoj uniji iznosi 0,5 posto, u SAD-u 2,5 posto, a u Japanu 4,5 posto. Domaći BDP je u istom razdoblju dodatno pao za 2,5 posto. Isto je i s industrijskom proizvodnjom koja je u navedenim zemljama rasla, a u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu pala za 5,5 posto.

"Imate Vladu koja samo zna plakati, umjesto da plačemo mi, jer oni nemaju razloga za plakati. Imaju ga posebno nezaposleni u privatnom sektoru", rekao je Čačić.

Istaknuo je da posebno zabrinjava "najveća blokada gospodarstva u povijesti", zbog 30 milijardi nepodmirenih računa. Isto tako, kaže Čačić, Hrvatskoj su problem nezarađene i povlaštene mirovine bez pokrića, lažna nezaposlenost, prevelik broj primatelja socijalne pomoći i neracionalno zdravstvo.

Čačić ocjenjuje da je financijska situacija Zagreba slična onoj na razini države, jer je posljedica "iste politike i istog mentalnog sklopa". Jedina razlika je što se Zagreb neracionalno zaduživao za materijalnu dobit, a država za preživljavanje, kaže Čačić.

Na novinarski upit je li istina da je najzahtjevniji oko podjele funkcija u mogućoj kukuriku vlasti, Čačić se našalio da je najzahtjevniji ali po kilaži i da mu je cilj da padne ispod 120 kilograma.

Tvrdi da dosadašnjim sastancima opozicije nije bilo riječi o podjeli stolica, ali da se u slučaju pobjede, svi pripremaju za preuzimanje područja u koja se najbolje razumiju.

Čačić zaključuje da HNS neće ulaziti u vlast ako ne bude imao strateški utjecaj u skladu s rejtingom, jer je situacija u državi takva da je to "čin domoljublja i ogroman teret".

Prethodni članci:

arti-201007130090006 arti-201007130318006 arti-201007140023006

Play ponuda
Play ponuda