BEZ VIRUSA I BEZ PANIKE

OVA DVA UDALJENA HRVATSKA OTOKA SU TOTALNO DRUGAČIJA OD DRUGIH: ‘Ovuda je prošlo 15.000 ljudi, a nitko se nije zarazio! Pa to je čudo’

Lastovo i Vis su dva naša otoka na kojima od početka epidemije nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, iako su tijekom ljeta ondje boravile tisuće turista. ‘Moj zaključak je da, ako se iole malo drži distance, nema korone. Život je kao da nema korone, ali držimo se pravila i to je jedan od razloga zašto je Lastovo ‘korona free’. Ja osobno, i nadam se moji sumještani Lastovci, ostvario sam svoj prošlogodišnji promet. Da nije bilo lockdowna u trećem mjesecu nadmašio bih prošlu sezonu, rekao je ugostitelj Marčelino Simić

Otoci Vis i Lastovo u ovo doba godine i u ovakvoj situaciji mogli bi se komotno reklamirati kao “korona-free” mjesta ili mjesta u kojima vrijedi staro normalno. Kod njih nema zaraženih, nema brojki i nema panike. Kažu da nose maske jer ne žele da se ta situacija promijeni.

Šefica kriznog stožera na Lastovu je novinarima RTL-a na pitanje u čemu je njihova tajna života “u starom normalnom” odbrusila da ne želi da se Lastovo uopće spominje. Zabranila im je da rade tu priču i poručila da poštuju stožer koji o tome ne želi razgovarati.  No, priču su svejedno napravili. Kako i ne bi, kad je otok sa 760 stanovnika ionako podosta izoliran od ostatka Hrvatske. Od početka epidemije do danas nisu imali niti jedan slučaj zaraze.

“Čini sretnog mene i sve ovdje na Lastovu što, usprkos tome što je prošlo 15 tisuća ljudi, nitko nije zaražen i nitko nije imao COVID. To je čudo. Moj zaključak je da, ako se iole malo drži distance, nema korone. Život je kao da nema korone, ali držimo se pravila i to je jedan od razloga zašto je Lastovo ‘korona free”, rekao je ugostitelj Marčelino Simić, koji se može pohvaliti i dobrom turističkom sezonom: “Ja osobno, i nadam se moji sumještani Lastovci, sam ostvario svoj prošlogodišnji promet. Da nije bilo lockdowna u trećem mjesecu nadmašio bih prošlu sezonu.”

Nema histerije

Zaraze nema ni na Visu, koji ima pet puta više stanovnika, a i interes turista ljetos je bio veći. “Ljeto je prošlo, a korona nije došla. Nisu se tu ni radila testiranja, osmi mjesec je bio super i više nego dobar, bilo je dosta gostiju. Kao što vidite još uvijek nam je toplo i lijepo”, rekla je Tun Raci iz Komiže.

Na trajektu se maske nose, ali je zato boravak na otvorenom opušten. Ovdje nema histerije; život se normalno odvija.

“Kao nastavnica u srednjoj školi zaista mogu reći da bezbrižno odlazim na svoj posao. Naravno, razlog je tome što se pridržavamo svih mjera, ali i zato što imamo malo učenika. Zimi je život opušten, jer nas je jako malo”, kaže Mari Greget.

OVO MALO SLAVONSKO SELO DO SADA NIJE IMALO NITI JEDAN SLUČAJ ZARAZE: Otkrili su tajnu uspjeha, prilično je jednostavna

Statistika vara

Viški gradonačelnik otkrio je tajnu epidemiološkog uspjeha. Kombinacija rada u poljoprivredi i strogih mjera učinila je to da se na otoku nije pojavio niti jedan slučaj zaraze.

“Otkako se pojavila korona imali smo najstrože mjere i na početku sezone smo ukinuli sve manifestacije i kulturno ljeto. Kao što možete vidjeti, ljudi su se dali u poljoprivredu. Ja mislim da je korona pokazala da život može biti lijep ne samo u gradovima nego i u malim sredinama poput Visa”, kazao je Ivo Radica, gradonačelnik Visa.

Dodao je da u službenim evidencijama ima nešto zaraženih s Visa, no oni su samo prijavljeni na otoku, ali ondje ne žive. Možda povoljnoj statistici kumuje i činjenica da se testiranja na otoku ne provode. Oni koji se žele ili trebaju testirati putuju sanitetskim vozilom i trajektom do Splita.

“Iz toga razloga bi zasigurno bilo super da se tu možemo testirati, jer stižu gripe i prehlade, kada nećemo moći sa sigurnošću reći da nitko nije zaražen”, rekla je profesorica Greget. No, male sredine bez zaraženih koronavirusom mogle bi mnogima postati hit-odredište za bijeg od panike, brojki i zaraze.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr