Potvrđeno koji dio Hrvatske je najviše pogođen opasnim virusom, odmah se javite

U sprječavanju širenja zaraze ospicama važno je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima kako bi se neimunima ponudila zaštitu nakon izlaganja virusu, tzv. postekspozicijska profilaks.

Kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dosad službeno zaprimio tek jedanaest slučajeva zaraze ospicama, na temelju epidemioloških istraživanja te dojava iz bolnica, ordinacija primarne zaštite te dijagnostičkih laboratorija, u Zavodu procjenjuju da je dosad od te zarazne bolesti oboljelo pedesetak osoba, većinom iz Zagreba i okolice.

Zadnjih godina tek pokoji slučaj

Hrvatska je nekoliko posljednjih godina bilježila tek pokoji slučaj zaraze ospicama, do koje je dolazilo izvan granica Hrvatske, no nakon dugo godina prvo grupiranje oboljelih zabilježeno je u prosincu 2014. gdoine, kada je bilo nekoliko slučajeva unosa ospica iz Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Vlada epidemija manjih razmjera

Nakon toga došlo je do širenja infekcije među necijepljenim članovima obitelji te daljnjeg širenja bolesti, pa u Hrvatskoj trenutno vlada epidemija ospica manjih razmjera, ističu u HZJZ-u.

Visoka procjepljenost ja vrlo bitna

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom te karakterističnim kašljem, a zatim dolazi do pojave osipa, najčešće iza ušiju, na čelu, licu, vratu, prsima te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje 4 do 5 dana, nakon čega se koža peruta. Za stanovništvo je od ključne važnosti održanje visoke procijepljenosti jer se time najuspješnije sprečava njezina bolesti.

U sprečavanju širenja infekcije važno je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima kako bi se neimunima ponudila zaštitu nakon izlaganja virusu, tzv. postekspozicijska profilaks.

Ako primjetite simptome, odmah se javite

“Osobama koje primijete simptome, a nisu preboljele ospice niti su protiv njih cijepljene preporučujemo da se što prije jave svom liječniku da bi se pravovremeno dijagnosticirala bolest, izolirao bolesnik i počelo s obradom njegovih kontakata”, pozivaju iz HZJZ-a.

Također podsjećaju liječnike, koji zbog dobre procijepljenosti stanovništva godinama nisu imali bolesnike s ospicama, da kod pacijenata s temperaturom i osipom uzmu u obzir i mogućnost zaraze ospicama.

Povratak na Net.hr