POKRENUTA PETICIJA

OTVORENO PISMO U CIJENJENOM FRANCUSKOM LISTU ‘LIBERATION’: Svjetski uglednici traže smjenu ministra Hasanbegovića

Francuski dnevni list lijeve provenijencije Liberation, kojeg je 1973. pokrenuo slavni književnik i filozof Jean-Paul Sartre, objavio je otvoreno pismo kojim se pokreće  peticija za smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Liberation u svome pismu Hasanbegovića opisuje kao apologeta kolaboracionističkog ustaškog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata ističući njegove revizionističke stavove prema povijesnim događajima.

HASANBEGOVIĆ ODBACIO OPTUŽBE: Nikada nisam bio apologet ustaškog režima ni član HOP-a

‘Hrvatska Vlada ne drži do europskih vrijednosti’

“Unatoč svome članstvu u Europskoj uniji, Zagreb odstupa od nekih temeljnih zajedničkih vrijednosti. Ulazak Hrvatske u EU trebao je biti orijentir u procesu demokratske tranzicije za zemlju koja je imala burnu prošlost u 20. stoljeću. Iako bi morala poštivati i promicati temeljne vrijednosti demokracije, koje su jamstvo stabilnosti i mira u Europi, sadašnja hrvatska Vlada očito ne drži do toga”, oštro se zaključuje u pismu koje je objavio Liberation.

Što se samog Hasanbegovića tiče, francuski list, među ostalim, spominje kako je on 1996. objavio dva članka hvaleći u njima političke ideje Ante Pavelića i umanjujući zločine počinjene u NDH. Također podsjeća i na njegovu izjavu da je antifašizam ‘šuplji pojam’.

UGLEDNI BRITANSKI NEW STATESMAN O HRVATSKOJ: ‘Kako je buknuo fašizam u najmlađoj članici Europske unije’

Izabran za ministra po ideološkom ključu

Hasanbegović je, piše dalje Liberation, iskoristio poslijeratne komunističke zločine kako bi njima diskreditirao antifašističku borbu. A na mjesto ministra kulture nije izabran  zbog svoje stručnosti nego prema ideološkom ključu, zaključuje se.

Na kraju, Liberation nabraja sve Hasanbegovićeve kontroverzne poteze otkako je stupio na ministarsku dužnost.

Zbog svega toga, pokrenuta je peticiju za njegovu smjenu koju je do sada potpisalo i nekoliko svjetski uglednih imena.

AFP O HRVATSKOJ: ‘Otkako je desnica preuzela vlast, u zemlji je osnažila nostalgija za pronacističkom prošlošću’

Peticiju potpisali i jedan nobelovac te oskarovac

Među njima se zasad ističu francuski pisac i intelektualac Alain Finkelkraut, talijanski književnik i nobelovac Dario Fo, talijanski marksistički sociolog Antonio Negri, bosanskohercegovački redatelj i oskarovac Danis Tanović, nizozemsko-američka sociologinja Saskia Sassen, bivša kanadska premijerka Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos te niz drugih.

Peticiju je potpisala i hrvatska glumica Urša Raukar te aktivist za ljudska prava Mario Mažić. Imena svih koji su do sada potpisali peticiju možete pročitati ovdje.

LOVAC NA NACISTE: Zurrof Hasanbegovića nazvao fašistom i zatražio njegovu smjenu

Povratak na Net.hr