PORUKA UDRUGE FRANAK

OTVORENO PISMO BOŠNJAKOVIĆU I JANDROKOVIĆU: ‘Zaustavite nezakonite ovrhe i zaštitite ispodprosječna primanja’

Tražimo da se od nezakonitih ovrha zaštite ispodprosječna primanja te da se po hitnom postupku donesu dopune Ovršnog zakona, poručili su u pismu Bošnjakoviću i Jandrokoviću iz Udruge Franak.

Udruga Franak uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću od kojih traže da se od nezakonitih ovrha zaštite ispodprosječna primanja te da se po hitnom postupku donesu dopune Ovršnog zakona koje su na dnevnome redu Sabora, ali još uvijek nisu raspravljene.

Ispodprosječne plaće, odnosno primanja, ne smiju biti ovršeni više nego je to dopušteno člankom 173. stavkom 2. Ovršnog zakona, poručuju iz Franka u kojemu raspolažu informacijama da pojedini vjerovnici ovršuju i cijela ispodprosječna primanja, ako je dužnik, prije lipnja 2008., dao izjavu da se to smije učiniti.

To se ograničenje, napominju, primjenjuje “na postupke u tijeku bez obzira na to kada su pokrenuti i po kojem zakonu bi se trebali dovršiti”.

NOVI OVRŠNI ZAKON: Više vam ne mogu oteti jedinu nekretninu, a što je s plaćom? Uvedene i sankcije za nepoštene ovršitelje

‘Svaki od vas neka obavi svoj posao’

U otvorenom pismu Bošnjakoviću i Jandrokoviću zahtijevaju da promptno i bez odgode izdaju priopćenje kojim se nalaže striktno postupanje po članku 173. stavku 2. Ovršnoga zakona te da se hitno i bez odgode raspravi Konačni prijedlog zakona o dopunama Ovršnog zakona koji je na dnevnome redu u Hrvatskome saboru, ali još uvijek nije raspravljen.

“Zahtijevamo da svaki od vas dvojice dužnosnika obavi dio posla iz svojeg djelokruga, te da hrvatske institucije i dužnosnici stanu u obranu vladavine prava i zaustave nezakonita postupanja pojedinih vjerovnika”, ističu u pismu.

Neustavna regulativa

Ta se regulativa, ističu, mora primijeniti iako su svjesni da je “neustavna, jer štiti ispodprosječna primanja, dok ne štiti prosječna i iznadprosječna primanja”.

Stoga u pismu apeliraju i da se što hitnije donese  Konačni prijedlog zakona o dopuni Ovršnog zakona kako bi se retroaktivna primjena članka 173. propisala za sva primanja.

“To je nužno osim zbog zaštite primanja građana, svakako i zbog toga što su u ovome trenutku stavci 1. i 2. u članku 173. suprotni, a time i neustavni, jer se jedan dio građana štiti, a drugi dio građana ne štiti za isti problem”, poručuju iz Udruge Franak.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr