NOVI PODACI: / Do 16.30 sati glasalo je 34,04 posto birača, to je 107.000 manje nego 2016.; pogledajte gdje je najbolji, a gdje najlošiji odaziv

Gledajući po županijama, do 16.30 sati najveći je odaziv bio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 37,84 posto. Slijede Karlovačka sa 36,79 posto te Grad Zagreb sa 36,45 posto

5.7.2020.
7:01
Nikola Ćutuk/Pixsell
  • U nedjelju u 7 sati u Hrvatskoj su otvorena biračka mjesta za izbor 10. saziva Hrvatskog sabora, u inozemstvu se glasuje drugi dan
  • Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država
  • U Hrvatskoj će se, od 7 do 19 sati, moći glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, u 42 države diljem svijeta glasuje se na njih 112
  • Objavljena su i pravila kojih se birači moraju pridržavati na glasačkim mjestima

Glasalo 107.000 birača manje nego 2016.

18.03 - Do nedjelje poslijepodne na izbore za Hrvatski sabor izašlo je oko 107 tisuća birača manje nego 2016., pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Do 16, 30 sati glasovalo je milijun i 150 tisuća birača (34,04 posto), prije nepune četiri godine njih milijun i 256 tisuća (37,2 posto). Po broju izašlih birača i dalje prednjači 1., zagrebačka, izborna jedinica u kojoj je glasovalo njih 37,67 posto, najlošiji odaziv i dalje ima 5., slavonska izborna jedinica (30,88 posto).

Dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (36 posto) te 7., karlovačka (35,71). Lošiji odaziv bilježe 8., istarska (32,57) te 4. izborna jedinica (32,60).

Osjetno bolji odaziv nego 2016. ima BiH gdje je do 16, 30 sati glasovalo gotovo 19 tisuća birača, četiri tisuće više nego prije četiri godine. Ipak, neovisno o odazivu, dijaspora, odnosno hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj diljem svijeta biraju samo tri od 151 saborskog zastupnika.

Kontrec: Riješen je problem s listićima na Braču i u Vodicama

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec kaže da DIP za sada nema ozbiljnijih primjedbi i prigovora s terena na provedbu izbora. „Vjerujem da će tako ostati do kraja izbornog dana“, kazao je za Hrvatski radio i potvrdio da su uspješno riješeni problemi s nedostatnim brojem glasačkih listića na Braču i u Vodicama.

Na Braču i u Vodicama se očito nije očekivalo da će biti toliki broj birača s tzv. žutom potvrdom, ali problem je riješen, listići su dostavljeni, kazao je Kontrec i poručio kako će svoje pravo moći iskoristiti svi birači koji se u 19 sati zateknu u krugu birališta na kojima je ponestalo listića. DIP nema saznanja da je nekome od zaraženih koronavirusom (50-ak) ili biračima u samoizolaciji (500-tinjak prijavljenih) glasovanje bilo onemogućeno. Potpredsjednik DIP-a izrazio je zadovoljstvo što se svi sudionici izbornog procesa pridržavaju propisanih mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Vjerujem da će tako biti i do konca izbornoga dana, kazao je. Nije želio prognozirati hoće li ove nedjelje na izbore izaći više birača nego prije četiri godine kada ih je izašlo gotovo 53 posto. Teško je to procijeniti, za tri sata ćemo znati sve podatke, kazao je.


Najveći odaziv u Dubrovačko-neretvanskoj te u I. izbornoj jedinici

17.06 - Gledajući po županijama, do 16.30 sati najveći je odaziv bio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 37,84 posto. Slijede Karlovačka s 36,79 posto te Grad Zagreb s 36,45 posto. Najmanji odaziv zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 30,05 posto. Po izbornim jedinicima, najbolji odaziv bilježi I. izborna jedinica s 37,67 posto, zatim X. izborna jedinica s 36 posto te VII. izborna jedinica s 35,71 posto. Najmanji odaziv je u V. izbornoj jedinici - 30,88 posto.

Detaljnije na stranicama DIP-a.


Do 16.30 glasalo 34,04 posto birača

17.00 - Prema podacima DIP-a, do 16.30 sati glasalo je 34,04 posto birača. To je za više od tri posto manje nego 2016. godine kada je do 16 sati glasalo 37,68 posto.


Sve protječe u najboljem redu

15.20 - Izborna nedjelja u Hrvatskoj, kada hrvatski birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora, protječe uredno, a glasači poštuju propisane epidemiološke mjere, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Na biračkim mjestima, a samo redovitih je više od 6.500, sve je uglavnom u redu, građani su disciplinirani, birački odbori rade svoj posao, kaže glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski.

Za dojavljene nepravilnosti kaže da su uobičajene za izborni dan. Oko kršenja izborne šutnje, koja je na snazi od subote u ponoć do večerašnjeg zatvaranja birališta u 19 sati, najviše je poziva oko sms-ova i e-mailova, a to pokušavamo riješiti sa HAKOM-om, kaže Hojski.


Građani pohrlili na birališta

13.20 - Pogledajte kako se glasa u doba korone:


Lovrin: 'Birači su vrlo disciplinirani'

12.58 - Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže da parlamentarni izbori protječu u redu, birači su vrlo disciplinirani i većina nosi zaštitne maske,

Ima nešto dojava o sitnim nepravilnostima koje se odmah ispravljaju, no to ne utječe na regularnost izbora, kazala je Lovrin. Pojašnjava kako birači, primjerice, dojavljuju da netko nije držao propisani razmak zbog sprječavanja zaraze.

Kazala je i kako do DIP-a nisu stigle dojave da problema s glasovanjem ima 50-ak birača zaraženih koronavirusom koji su se javili da žele glasovati, kao ni 500-injak birača u samoizolaciji.


Glasao i Plenković

12.45 - Premijer Andrej Plenković glasao je na Trgu Francuske Republike u Zagrebu.


Podaci i odazivu po županijama i izbornim jedinicama

12.07 - Prema podacima DIP-a, najveći odaziv zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 20,26 posto. Slijedi Karlovačka županija s 19,80 posto. Najmanji odaziv zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj - 15,97 posto. Ako govorimo o izbornim jedinicama, najveći odaziv zabilježen je u onoj prvoj i to 20 posto. Slijedi X. izborna jedinica s 19,77 posto. Najmanji odaziv je u V. izbornoj jedinici - 16,56 posto.


Do 11.30 glasalo 18,09 posto birača

11.56 - DIP je objavio prve podatke o izlaznosti na izbore. Na birališta je dosad izašlo 18,09 posto birača što je manje nego prije četiri godine. Na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godina do 11.30 sati izašlo je 18,86 posto građana.


Glasali Kolinda i Jakov

11.54 - Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i njen suprug Jakov glasali su u OŠ Matka Laginje u Zagrebu.


Izbori protječu regularno

11.50 - Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG. GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.


Uskoro prvi podaci o izlaznosti

11.33 - DIP bi oko podneva trebao objaviti koliko je birača glasalo do 11.30 sati.


Za glasanje se prijavilo 55 ljudi zaraženih koronavirusom

10.48 - U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor.

Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Zaraženi koronavirusom glasovat će uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora, koji će doći pred stan odnosno kuću zaraženog, neće neposredno kontaktirati sa njim, sve će ići preko osobe od povjerenja.


Glasao Davor Bernardić

10.45 - Lider Restart koalicije i šef SDP-a Davor Bernardić glasao je u novozagrebačkom naselju Sopot.


U Zagrebu glasala Dalija Orešković

10.41 - U zagrebačkoj gimnaziji u Križanićevoj glasala je Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom.


Svoj glas dao i Sinčić

10.38 - Na glasačkom mjestu u Karlovcu glasao je šef Živog zida i lider koalicije Dosta pljačke Ivan Vilibor Sinčić.

Glasao i Miroslav Škoro

10.22 - Na biračkom mjestu u OŠ Gračani u Zagrebu glasao je lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.


U Zagrebu intervenirala hitna

9.43 - Na biralištu u Osnovnoj školi Kralja Tomislava u Zagrebu jedna je starija gospođa nezgodno pala, zbog čega je morala intervenirati hitna pomoć.


Izbori teku bez problema

9.28 - Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju. Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Od 7 do 19 sati može se glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasuju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.


U Splitu glasao Vili Beroš

9.23 - Ministar zdravstva Vili Beroš dao je svoj glas na glasačkom mjestu u Splitu.

U Varaždinu glasala Blaženka Divjak

9.10 - Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak glasala je u Varaždinu.


Glasao Tomislav Tomašević

9.00 - Na biračkom mjestu na zagrebačkoj Selskoj cesti glasao je čelnik koalicije Možemo! Tomislav Tomašević.


Većina birača nosi maske

8.40 - Većina birača na glasačka mjesta dolazi s maskama. Maske su obvezne za članove biračkih odbora. Birači ne moraju imati masku, ali nije ju zgorega staviti. Kad predajete osobnu, morate skinuti masku da vas se identificira.


Bandić među prvima obavio građansku dužnost

8.13 - Gradonačelnik Zagreba i čelnik stranke BM 365 Milan Bandić glasao je nedugo nakon otvaranja birališta u Mjesnom odboru Peščenica.

Veliki redovi u Mostaru

8.00 - Kao i jučer, i jutros su veliki redovi na biralištima u Mostaru. Birači tamo u velikoj većini glasaju pod maskama.

Glasuju zaraženi i birači u samoizolaciji

Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti.

Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća birača, među njima i 830 zaraženih koronavirusom. Prema nepotpunim podacima, želju za glasovanjem iskazalo ih je 30-ak, a to će moći učiniti uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Na poziv zaraženog, članovi biračkog odbora doći će pred njegov stan ili kuću, no zbog zaštite od zaraze neće biti neposrednog kontakta ni sa zaraženim, ni sa glasačkim listićem, sve će ići preko osobe od povjerenja.

Želju za glasovanjem iskazalo je i 500-tinjak birača u samoizolaciji koje će glasovati ispred ulaza stana ili kuće i pritom obavezno nositi masku.

Epidemioloških mjera morat će se držati birači, 70 tisuća članova biračkih odbora, oko 8700 promatrača, mediji.

Uvjeti kojih se birači moraju pridržavati

Birači kod ulaska na biračko mjesto moraju dezinficirati ruke, preporučeno im se nošenje maski i kemijske olovke kojom će glasovati, nose li masku, kratko će je skinuti kod provjere identiteta. U prostoriju ulaze i izlaze jedan po jedan, poštuju razmak od metra i pol kojeg drže i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Članovi biračkih odbora obvezno nose maske, preporučeno im je nošenje rukavica, redovita dezinfekcija ruku. Prostoriju u kojoj se nalazi biračko mjesto treba prozračivati više puta na izborni dan, a površine koje se često dodiruju (stolovi, kemijske olovke) više puta prebrisati dezinficijensom.

I promatrači moraju dezinficirati ruke, obvezno nositi masku, preporučeno im je nošenje rukavica. Ne nose li zaštitnu opremu, može ih se udaljiti sa biračkog mjesta.

Sessa pozvao na strpljivost i što kraće zadržavanje birača

Predsjednik DIP-a Đuro Sessa pozvao je birače da budu strpljivi, da pokušaju rasporediti dolazak na biračko mjesto kroz 12 sati. Gostujući na HRT-u, poručio im je da na biračka mjesta dolaze s maskama i da se tamo zadržavaju što kraće.

Birači u nedjelju mogu koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Neispunjen i glasački listić na kojemu se sa sigurnošću ne može utvrditi volja birača, listić na kojem je birač glasovao za dvije ili više lista, odnosno kandidata i listić na kojem je birač glasovao za kandidate s različitih lista, a nije zaokružio jednu od lista, smatrat će se nevažećim.

Birač sa sobom mora imati javnu ispravu s fotografijom kako bi mu se mogao utvrditi identitet, biračima kojima je osobna iskaznica istekla za epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka, vrijedit će i na izborni dan.

Prve izborne rezultate, DIP će početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Poslodavce kojima je nedjelja radni dan, DIP poziva da posao organiziraju tako da zaposlenicima koji rade taj dan omoguće odlazak na biračko mjesto.

Nedjeljni izbori nisu jedini ljetni izbori za Sabor, prije 28 godina zastupnici su birani u kolovozu, zajedno s predsjednikom države.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali