IZAĐITE NA IZBORE!

GLASALI SVI ČELNICI I SVI POZIVAJU NA BIRALIŠTA: ‘Glasanje je najtiši, a zapravo najmoćniji instrument demokracije’

Hrvatskoj su u nedjelju u 7 sati otvorena birališta na kojima će 3 milijuna i 720 tisuća birača odlučiti tko će u iduće četiri godine obnašati predstavničku i izvršnu vlast u 576 lokalnih jedinica, birališta su otvorena do 19 sati.

Među prvima na biralište je došao aktualni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Danas je ‘praznik demokracije’ u Zagrebu. Nikad nisam sumnjao u ‘kliker’ Zagrepčana. Oni će ponovno izabrati najbolje”, poručio je Bandić.

Malo poslije osam sati u Metkoviću su glasali predsjednik Mosta Božo Petrov te politički tajnik te stranke Nikola Grmoja, ujedno i kandidat za dubrovačko-neretvanskog župana.

‘Na današnji dan biramo budućnost’

Kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Sandra Švaljek glasala je u nedjelju ujutro u Osnovnoj školi Marina Držića.  Pozivajući građane da iziđu na izbore rekla je kako je “glasanje najtiši, a zapravo najmoćniji instrument demokracije”.

“Na ovim izborima svi mi odlučujemo o onome što nas se direktno tiče – od klupice u parku do semafora na raskršću. I zato pozivam sve da glasaju”, poručila je Švaljek.

Anka Mrak Taritaš glasala je u nedjelju ujutro na biračkom mjestu u ulici Antuna Bauera 21 te je tom prigodom pozvala građane da izađu na lokalne izbore:

“Na današnji dan biramo budućnost Zagreba ne samo kroz slijedeće četiri godine nego kroz slijedećih dvadesetak godina”, naglasila je Mrak Taritaš te je pozvala Zagrepčane da iskoriste svoje pravo i glasaju “jer su ovi izbori izuzetno važni”.

Premijer Andrej Plenković glasao je na svom biračkom mjestu na Trgu Francuske republike,  a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na biračkom mjestu u Bauerovoj u pratnji supruga. Plenković je  kratko izjavio da želi da odaziv na izbore bude što veći jer se odlučuje o sastavu predstavničkih tijela najbližih građanima, koje odlučuju o konkretnim pitanjima vezanima uz bolji život građana.

“Biranje neposrednih zastupnika u jedinicama lokalne uprave i samouprave izuzetno je bitno. Osobno se zalažem za decentralizaciju Hrvatske i prenošenje ovlasti na jedinice lokalne uprave i samouprave i, naravno, na prenošenje financijskih sredstava što svakako jača ulogu vaših zastupnika kako u mjesnim odborima, gradskim i općinskim vijećima, tako posebno gradonačelnika i župana”, poručila je predsjednica Grabar Kitarović

Više od 47. 000 kandidata

Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta.

“Smisao je izbora da se vidi volja birača, odnosno da se pokaže njihov odabir za vođenje općine, grada ili županije. Pozivaju se svi birači da izađu na izbore, izborna tijela bit će spremna”, poručuje potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Na lokalnim se izborima za oko 9.500 mjesta natječe se 47. 601 kandidat.

Bira se 20 župana, gradonačelnik Zagreba, grada koji ima i status županije te još 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.

Kad je riječ o predstavničkoj vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća i 5152 članova općinskih vijeća.

Pravo birati imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina s prebivalištem na području jedinice za čija se tijela izbori provode.

Među onima koji mogu birati i biti birani u predstavnička tijela po prvi je put i 25 državljana drugih država članica Europske unije. Oni, međutim, ne mogu birati izvršnu vlast, dakle općinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne glasuje se u inozemstvu, ne može se koristiti preferencijski glas.

Ispravno se glasuje ako se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred naziva liste za vijeće, odnosno skupštinu ili jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihove zamjenike.

U jedinicama gdje se biraju zamjenici načelnika, gradonačelnika i župana iz reda nacionalne manjine, odnosno hrvatskog naroda u jedinicama gdje neka nacionalna manjina čini većinu (npr. Civljane, Erdut, Udbina), birački će odbor uručiti glasački listić biraču samo na njegovo traženje.

Najmanje 4 vrste listića, ne smije ih se fotografirati

Provedba lokalnih izbora složen je posao. Svaki će birački odbor imati najmanje 4 listića ispred sebe i četiri vrste izbora, a u nekima i pet, podsjeća Lovrin.

Biramo, napominje, županijsku skupštinu, općinsko ili gradsko vijeće, župana, općinskog načelnika ili gradonačelnika i župana, a u nekim jedinicama i njihove zamjenike iz reda nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda. U Zagrebu se bira gradonačelnik i Gradska skupština, ali i vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, pa će birači također dobiti četiri listića.

DIP upozorava birače da je korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića u protivnosti sa općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka. Posebno napominje da bi fotografiranje listića moglo “podrazumijevati ponašanje koje je protivno izbornim načelima i zakonskim odredbama”. Upućuje i na Kazneni zakon koji propisuje kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača odnosno povrede tajnosti glasovanja.

Prvi neslužbeni rezultati u 21 sat

Poslodavcima koji u nedjelju rade, DIP je preporučio da poslovanje organiziraju tako da svim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.

Na izborni dan, DIP će u dva navrata, u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača. Prije četiri godine do 11 sati na birališta je izašlo 478 tisuća birača ili 13, 5 posto, do 16 sati njih 1, 18 milijuna ili 32, 9 posto.

Prvi privremeni rezultati izbora, bit će dostupni na stranici http://www.izbori.hr od 21 sat. Ostale informacije o provedbi lokalnih izbora mogu se dobiti od nadležnih općinskih, gradskih i županijskih izbornih povjerenstava, upućuje DIP.

Povratak na Net.hr