KAKO DO NAFTNE KOMPANIJE?

OTKUP DIONICA INE U 10 KORAKA: Hrvatska bi je prema najboljem scenariju mogla preuzeti već na jesen 2017. godine!

Čak i da bude dogovorena u najkraćem roku, transakcija otkupa vlasničkog udjela u nacionalnoj naftnoj kompaniji Ini potrajat će veći dio sljedeće godine.

Prije nekoliko godina, za potrebe vlade, ugledna svjetska financijska institucija izradila je detaljni hodogram otkupa Ine prema kojem bi od trenutka potpisivanja ugovora o kupnji do završetka procesa bilo potrebno najmanje sedamdesetak dana, a vjerojatnije puna četiri mjeseca, piše Jutarnji list u današnjem tiskanom izdanju.

VLADA ĆE O INI RASPRAVLJATI IZA ZATVORENIH VRATA! Premijer pojasnio zašto su iz rasprave isključili medije

OPERACIJA OTKUPA INE U 10 KORAKA

1.Do 1. travnja dogovaranje financijske konstrukcije

S obzirom da je u plan aktivnosti potrebno uključiti brojne rizike, među kojima i mogućnost da se u čitav proces uključe regulatorna tijela Europske unije, finalizacia posla mogla bi potrajati i do šest mjeseci što znači da se ostvarivanje najavljenog plana Vlade može očekivati tek u posljednjem kvartalu 2017. godine, piše Jutarnji list.

2. Obavijest HANFA-i i AZTN-u

Čak i da Mađari pristanu prodati svoj udjel u Ini te da Vladini pregovarači budu efikasni pa u kratkom roku dogovore cijenu i uvjete otkupa do kraja prvog kvartala, Vlada bi najranije 1. travlja mogla javno objaviti namjeru stjecanja dionica. Nakon toga slijedi obavještavanje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) bez čijeg odobrenja proces ne može biti nastavljen.

ENERGETSKA REVOLUCIJA: Stručnjak analizira isplati li se uopće kupovati Inu, u trenutku kada nafta odumire

3. Sklapanje ugovora s Mađarima

Ukoliko obje agencije odobre ovu transakciju u što kraćem roku slijedi sklapanje ugovora s Mađarima.

4. Odobrenje AZTN-a o koncentraciji vlasništva

Prije nastavka procesa, Vlada ili posebna tvrtka osnovana za preuzimanje Ine treba dobiti odobrenje AZTN-a o koncentraciji vlasništva.

5. Zahtjev HANFA-i za podnošenje javne ponude za stjecanje preostalih dionica od malih dioničara Ine

Osim prijave kod agencija, paralelnom 30 dana nakon sklapanja ugovora o kupnji ili 30 dana od potvrde AZTN-a, država bi Hanfi morala predati zahtjev za podnošenje javne ponude manjinskim dioničarima Ine.

Samo za tu namjenu Vlada će trebati oko 400 milijuna eura, a upitno je i hoće li mirovinski fondovi pristati na prodaju svog udjela u Ini.

BIVŠI MINISTAR FINANCIJA TVRDI: ‘MOL-ovo preuzimanje Ine bilo je – neprijateljsko!’

6. Odobrenje HANFA-e

Nakon podnošenja zahtjeva za objavljivanje javne ponude manjinskim dioničarima Ine počinje teći rok od 14 dana koliko HANFA ima za odlučivanje o zahtjevu.

7. Objavljivanje javne ponude

Tek kada HANFA da zeleno svijetlo objavljuje se javna ponuda koja traje 28 dana.

8. Očitovanje Uprave Ine u roku od 10 dana

Ukoliko ponuda bude odobrena slijedi očitovanje Uprave Ine, što bi cijeli proces moglo produljiti za još mjesec do dva, ovisno o tome pojavi li se protuponuda.

NAKON PLENKOVIĆEVE NAJAVE OTKUPA: Cijena Inine dionice skočila za gotovo 10 posto!

9. Javljanje malih dioničara

Mali dioničari koji žele prodati dionice trebaju se javiti na ponudu te ih deponiraju u Sredipnje klirinško depozitarno društvo (SKDD). Slijedi registracija novostečenih dionica pri SKDD-u.

10. Plaćanje dionica i preuzimanje

Prema najoptimističnijim planovima ova faza mogla bi naastupiti između kolovoza i rujna 2017. godine kada slijedi plaćanje uz koje je kupac u roku od sedam dana do zaključenja transakcije obavezan objaviti izvješće o stjecanju dionica.

Moguće probijanje rokova

Proces bi se, kako piše Jutarnji list, mogao produžiti i ukoliko se država odluči za tzv. squeeze-out, odnosno prisilni otkup dionica manjinskih dioničara.

Svi rokovi mogu biti probijeni zbog čega bi se proces mogao znatno produžiti.

Očekuje se da bi transakcija bila strukturirana tako da u prvom koraku Vlada osigura sredstva za otkup MOL-ovih dionica, a tek nakon procesa krenuti u proces osiguranja sredstava za javnu ponudu manjinskim dioničarima.

S obzirom da je Vlada već definirala metodu koja bi najmanje utjecala na povećanje javnog duga, pretpostavlja se da će se cijeli proces odvijati preko posebne tvrtke koja bi funkcionirala uz odrežene državne kolaterale, a koja bi kasnije mogla biti spojena Ini.

Renacionalizacija Ine zasigurno će biti priča koja će obilježiti 2017. godinu na poslovnom i političkom planu, a kako piše Jutranji list, s obzirom na tradicionalnu inertnost domaćih institucija, bit će uspjeh ako ne obilježi i 2018. godinu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr