SKANDALOZNO PONAŠANJE

OTKRIVENO TKO JE HARMONIKAŠ S KORONA PARTIJA U COVID BOLNICI: ‘Ovo je događaj koji će baciti ružno svjetlo na medicinske sestre’

Ravnatelj bolnice, 24 sata nakon događaja, javnost nije izvijestio je li, i kakve je mjere poduzeo

Snimka korona partija iz Covid bolnice, koju je sinoć ekskluzivno objavio RTL, izazvala je zgražanje javnosti i struke. Riječ je o tulumu na kojem su medicinske sestre i pomoćno osoblje plesali, pjevali i pili ne poštujući epidemiološke mjere. Danas se o svemu oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš, a poznato je i još detalja sa sporne zabave.

Korona party uz pjesmu Hanke Paldum. Vrijeme radnje: osmi siječnja. Mjesto: Covid bolnica Dubrava, prostorije za rehabilitaciju u podrumu, tik uz prostorije Hitne pomoći. Većina je maske imala pod bradom, a ne na licu. Grlilo se i plesalo kolo. Pio se alkohol.

“Ovakvo ponašanje u vrijeme epidemije i napora koji se ulažu u KB Dubrava u liječenje najtežih bolesnika od COVID-a je neprimjereno. Bolnica nije mjesto za ovakve događaje, zdravstveni djelatnici moraju biti uzor u ponašanju i pridržavanju epidemioloških mjera. Ovdje je sve suprotno i zato od ravnatelja bolnice i Upravnog vijeća očekujem da utvrde sve činjenice i na temelju toga odrede mjere prema svim sudionicima ovog događaja”, rekao je Beroš.

NOVI DETALJI O TULUMU U COVID BOLNICI: Otkriveno kad je snimka nastala, i što je ekipa slavila

‘Niz kompleksnih pitanja’

Sam ravnatelj bolnice, 24 sata nakon događaja, javnost nije izvijestio je li, i kakve je mjere poduzeo, ako uopće jest. Šef upravnog vijeća Kliničke bolnice Dubrava pak medijima zahvaljuje na tome što su ukazali na problem. Kaže da se moraju rasvijetliti sve okolnosti događaja te se potom može razgovarati – što dalje.

“Kako se harmonika mogla naći unutra. Znači, to je jedan propust ulaza u zgradu. Drugo pitanje je jesu li ti djelatnici, ako su djelatnici, tada bili na svom poslu odnosno za vrijeme radnog vremena ili je onaj događaj bio van njihovog radnog vremena. Znači, čitav niz tu kompleksnih pitanja ima. Vjerujte mi bit će svi rasvijetljeni u detalje jedan po jedan”, govori predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava Silvio Bašić.

A evo i prvog. Harmonikaš je zaposlen u bolnici Dubrava kao pomoćno osoblje. “Ja sam doista stajališta takvoga da svi mi imamo jednu posebnu odgovornost. Moramo svojim primjerom pokazivati drugim ljudima kako se treba ponašati tijekom epidemije i inače u životu”, jasno će Bašić.

SKANDALOZNA SNIMKA IZ BOLNICE DUBRAVA: Alkohol u potocima, tambure i ples; ‘U ovakvim situacijama me sram što sam medicinska sestra’

Gazić: ‘Neugodno smo iznenađeni’

Gost RTL-a Danas bio je Mario Gazić, predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara koja je odmah poručila da je takvo ponašanje za svaku osudu. “Svi smo na neki način neugodno iznenađeni ovim događajem i snimkom iz KB Dubrave gdje se vidjelo jedno neprofesionalno ponašanje medicinskih sestara i djelatnika u najvećoj COVID bolnici. Pozivam medije i svu javnost da jedan izolirani događaj nije slika hrvatskog sestrinstva jer i u ovom trenutku tisuće medicinskih sestara požrtvovno, savjesno radi svoj posao u svim hrvatskim bolnicama.

Ovo je jedan događaj koji će baciti ružno svjetlo na medicinske sestre koje su se u jednom trenutku ponašale neprimjereno i mi ćemo isto kao Hrvatska komora medicinskih sestara u ponedjeljak tražiti očitovanje od KB Dubrava u vezi tog događaja i nakon toga podnijeti određene postupke prema našim pravilima”, rekao je Gazić.

Moguće sankcije

Komentirao je kakve se sankcije mogu očekivati. “U našoj komori postoji etičko povjerenstvo jer ovdje se ne radi o stručnom propustu, nego se radi možda o kršenju odredbi etičkog kodeksa o profesionalnom ponašanju na radnom mjestu. Treba se utvrditi jesu li te kolegice završile smjenu, ali ono što je neprihvatljivo je da se to dođaga u zdravstvenoj ustanovi”, poručio je Gazić.

Ravnatelj kaže da je tek jučer saznao za feštu i prvi put vidio snimku slavlja pa se postavlja pitanje je li moguće da je vodstvu bolnice promaklo još koje slično slavlje? “Ja takve informacije nemam. Ta fešta se dogodila prije nekih 12, 13 dana. Netko je imao snimku cijelo ovo vrijeme i sada ju je plasirao u medije. Mene žalosti da se nisu prvo obratili u svojoj ustanovi ili ravnateljstvu ili Hrvatskoj komori medicinskih sestara koje ima svoje akte ukoliko netko krši i se neprofesionalno ponaša. Ovako se bacila ružna slika na sve medicniske sestre, iako je ovo, naglašavam, izolirani slučaj i nije slika hrvatskog sestrinstva”, izjavio je Gazić za RTL.

BEROŠ O LUDOM TULUMU U COVID BOLNICI: ‘Neprimjereno! Zdravstveni djelatnici moraju biti uzor u pridržavanju mjera’; Očekuje sankcije

Povratak na Net.hr