AFERAMA NEMA KRAJA

OTKRIVEN NOVI SKANDAL MINISTRA OBRAZOVANJA: Barišić ustaškog ideologa i Pavelićevog ministra slavi kao junaka i mučenika

Novoizabrani ministar obrazovanja u Plenkovićevoj Vladi Pavo Barišić u svojem znanstvenom članku “Filozofija povijesti Julija Makanca”, objavljenom u časopisu Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine 1992. godine, slavi dubinu i ljepotu misli tog ustaškog ideologa i ministra obrazovanja u režimu Ante Pavelića, nazivajući ga “tragičnim junakom i žrtvom”, otkrivaju Novosti u novom broju.

Barišić je u svom znanstvenom članku na 15 stranica zatajio Makančevu predanost zločinačkoj ustaškoj ideji i u svojem tekstu ni na jednom mjestu nije osudio njegovu ulogu u ustaškom režimu, kao ni sam ustaški režim.

PRESTRAŠNO: Procurila snimka novog ministra obrazovanja – morate čuti kako govori engleski!

Glavni propagator Pavelićevih ideja i ustaškog pokreta

Pripadnik Ustaškog pokreta i doktor filozofije Julije Makanec odigrao je istaknutu ulogu već u prvim danima NDH, da bi 1942. postao pročelnik za duhovni odgoj u Ustaškoj mladeži, a 1943. godine i ministar narodne prosvjete NDH. Zbog toga je 1945. zajedno s ostalim uhvaćenim ustaškim ministrima osuđen na smrt i strijeljan.

Makanec je preko svoje pozicije u Ustaškoj mladeži bio glavni tumač i propagator ideja Ante Pavelića i Ustaškog pokreta, s velikim utjecajem na ostale dužnosnike i pripadnike Ustaške mladeži, a u svojim je brojnim novinskim istupima i propagandnim brošurama otvoreno zastupao rasističke stavove i pravo zajednice na istrebljenje nepoćudnih pojedinaca.

PLENKOVIĆ O AFERAMA SVOG NOVOG MINISTRA: ‘Ma bit će jako dobar, on je uvjereni domoljub’

Barišić ga naziva hrvatskim mučenikom

Barišić je Makančeve filozofske spise prikazao potpuno nekritički i izvan konteksta njegova strastvenog angažmana u zločinačkom ustaškom režimu. Štoviše, kako pišu Novosti, Barišić o njemu govori u superlativima, hvali njegovu “veliku erudiciju”, “osebujan stil pisanja” i “jezičnu vrituoznost s kojom odijeva svoje duboke filozofske misli”, a na više mjesta u članku eksplicitno ga naziva hrvatskim mučenikom.

Barišić je na kraju svog znanstvenog rada zaključio da je Makanec u sferi političke djelatnosti “neumitnom usudom povijesnoga zbivanja postao tragični junak i žrtva”.

Zbog objave Barišićevog članka u Prilozima profesor filozofije Josip Talanga podnio je ostavku u uredništvu tog časopisa.

“Dao sam ostavku jer Barišić nijednom riječju u tom članku nije osudio činjenicu da je Makanec bio ideolog NDH”, potvrdio je Novostima Talanga, redoviti profesor i donedavni voditelj Hrvatskih studija.

“To što se događalo nazvao sam salonskim ustaštvom”, kazao je Talanga.

Povratak na Net.hr