STVARI SE DRASTIČNO MIJENJAJU

OTKRIVENO KAKO ĆE IZGLEDATI REFORMA JAVNE UPRAVE: Evo gdje će lokalne face dobiti otkaz i koje će se općine ukinuti

Planira se otpuštanje 634 lokalna dužnosnika te pripajanje financijski i operativno neuspješnih općina onima koje su u boljoj materijalnoj situaciji

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica iz samoizolacije je potvrdio ranije premijerove riječi i najavio kresanje broja lokalnih dužnosnika, jer sadašnje stanje, prema svemu sudeći, više nije održivo. Hrvatska ima 20 županija, što znači 20 župana i 52 zamjenika. Tu je još 127 gradova sa svojim gradonačelnicima, ali i 213 zamjenika. Ako pribrojimo 428 općina s istim brojem načelnika te 481 zamjenikom, dolazimo do ukupno 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave koje vodi 1321 lokalni dužnosnik.

Najavljenim smanjenjem za 634 dužnosnika, dolazi se do brojke od 687 onih koji će i dalje upravljati svojim lokalnim zajednicama. RTL doznaje kako bi novim zakonom, koji bi, prema najavama, trebao stupiti na snagu do lokalnih izbora sljedeće godine, načelnici općina te gradonačelnici gradova s manje od 30.000 stanovnika trebali ostati bez zamjenika.

“Treba razmišljati i o promjenama na lokalnoj i regionalno razini, ali i na državnoj kako bi reforma javne uprave bila učinkovitija i pružila bolje usluge građanima”, poručila je bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

MALENICA SE JAVIO IZ SAMOIZOLACIJE I NAJAVIO VELIKE PROMJENE: Reže se broj lokalnih dužnosnika, a pogledajte i što će se još mijenjati

Pripajanje neuspješnih uspješnima

Doznaje se da Vlada planira spajati općine po principu da će one koje imaju manjak fiskalnih mogućnosti i one koje ne mogu normalno funkcionirati biti pripojene s ostalim općinama.

“I sam sam pobornik toga iako sam do jučer bio zamjenik župana Osječko-baranjske županije, stvarno je nelogično da imamo općina koje imaju 1300-1400 stanovnika, a imaju četiri zamjenika načelnika, imamo gradova koji su manji od 120.000 stanovnika, imaju dva zamjenika, dva obavezno – to se mora odrezati”, smatra Goran Ivanović.

PLENKOVIĆ NAJAVIO DRASTIČNO REZANJE: ‘Spojit ćemo općine i prepoloviti broj lokalnih dužnosnika, uštedit ćemo 100 milijuna kn’

Transparentni ne strahuju od ukidanja

Općina Pirovac ne mora strahovati od ukidanja, Naime, od Instituta za javne financije dobili su peticu za transparentnost, a 40 posto proračuna im ionako dolazi iz EU fondova. Na plaće su 2013. potrošili 19 posto, a prošle godine svega devet posto.

“Ako dođe do smanjenja odnosno ukidanja zamjenika vjerujem da mi kao općina ćemo i dalje nastaviti i po pitanju financijske održivosti i po pitanju povlačenja EU fondova i transparentnosti biti u vrhu lokalne samouprave”, zaključio je općinski načelnik Ivan Gulam.

 

 

Povratak na Net.hr