Na današnjoj Sjednici Vlade predsjednik Vlade je najavio postroženje mjera u četiri dalmatinske županije.

"Nakon jako dobrih devet tjedana, u posljednje vrijeme smo imali stagnaciju gdje smo imali 500-600 zaraza tjedno. Sada imamo porast. Brojevi su i dalje troznamenkasti, pa trebamo biti vrlo oprezni s obzirom na turističku sezonu. Posebno je uočljivo da su najveći brojevi slučajeva u četirima jadranskim županijama i zato će Stožer uvesti nove mjere na tome području“, najavio je premijer Andrej Plenković.

Samo 'kazališna' publika, i to uz covid-potvrdu

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list , strože mjere ponajprije će se odnositi na industriju zabave i događanja koja se teško mogu kontrolirati. Ukratko, sva događanja, osim kulturnih, koja se ne smatraju rizičnima, gdje se očekuje sjedeća publika uz poštivanje propisanih mjera, održavat će se uz covid-potvrde.

No, ni uz covid-potvrdu neće biti dopuštena događanja s više od 1000 posjetitelja. Da bi se događaj organizirao, bit će nužno dobiti potvrdu lokalne samouprave, ali i županijskog Stožera. To bi trebao biti dodatni filter. Naime, svaki događaj morat će biti procijenjen na način mogu li se ili ne mogu provesti mjere.

Ništa bez kontrole

Primjerice, ljeti se održavaju brojne lokalne fešte na kojima se okupljaju brojni ljudi, što je vrlo teško kontrolirati i provesti kontrolu covid-potvrda pa je moguće da lokalni stožeri zabrane njihovo održavanje.

Očekuje se i da županijski i lokalni stožeri provode češće i ozbiljnije kontrole jer stvaranje većeg žarišta može dovesti do crvene boje na karti, a to znači nagli završetak sezone, što nikome nije u interesu.

Ograničenja i za svadbe

I na druga događanja, poput sportskih, gledatelji će moći isključivo s covid-potvrdom.

Iako su svadbe uz covid-potvrde bile dopuštene bez ograničenja broja gostiju, sada će se ograničiti na maksimalno 300 osoba. Cilj je, dakle, kažu nam sugovornici, održati povoljnu epidemiološku sliku te uz dogovorno ponašanje i pojačane mjere sigurnosti dopustiti zabavne sadržaje, poput koncerata. Ipak, konačne mjere još su se dorađivale tijekom današnjeg dana.