Otkrivena tajna misterioznih krugova u Jadranskom moru?

Misterij oko podvodnih krugova uz obalu Dugog otoka nije rijesen iako su se pojavile brojne teorije oko njihova nastanka.

15.5.2014.
13:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Misterioizni krugovi dosli su pod povecalo javnosti nakon sto su strucnjaci splitske udruge Sunce za potrebe Javne ustanove “Priroda” u Primorsko-goranskoj zupaniji napravili kartiranje morskih vrsta i stanista na potezu od Unija do Dugog otoka, te su na zracnim snimkama zamijetili pravilne krugove, njih 28, pravilno poslozene u livadama morske trave posidonije na dubini od nekih 20 metara.

Krugovi su zanimljivi jer su svi istog promjera od 50 metara, pravilno poredani jedan nedaleko od drugog. Otkrice su prijavili Institutu za geofiziku u Zagrebu, no jos se ne zna hoce li se poduzeti neka daljnja istrazivanja.

Pravilne krugove napravio dinamit?

Donat Petricioli, dipl. ing. biologije, ronilacki instruktor i podvodni fotograf, uvjeren je da su posrijedi ostaci dinamita, a tko se bavio njime i kada, ne zna se, pise Slobodna Dalmacija.

''Uvjeren sam da je rijec o dinamitu koji nazalost radi savrsene krugove. Jos 2004. godine uocio sam takve krugove na aerosnimkama Kornata i zakljucio isto. Ima ih razlicitih promjera sto ovisi o snazi dinamita. Neki su veliki cak 120 metara u promjeru. Trebate znati da pritisak od eksploziva unisti morsku travu, a more godinama uklanja njene ostatke. Citao sam da su u Francuskoj uocili takve pravilne krugove nastale od eksploziva iz Drugog svjetskog rata, i to nakon 40 godina!'', rekao je Petricioli.

Presavrseni su?

Za razliku od njega, biolog udruge “Sunce” Mosor Prvan misljenja je da su ovi krugovi jednostavno presavrseni da bu ih napravio ekslpoziv.

''Prvo smo uocili krugove na podrucju otoka Unije i Suska, a zatim i uz obale Dugog otoka. Bili su jednako udaljeni od obale, medusobno jednako udaljeni 300 metara, i svi iste velicine 50 metara promjera, toliko savrseni kao da je netko divovskim vadicepom izvukao travu s tog mjesta. Znam da puno ljudi smatra da su te krugove uzrokovale eksplozije dinamita kao sto ih ima u moru kod Kornata, ali tamo su razlicitih promjera, od 5 do 25 metara. No, ove potonje kao da je neki umjetnik radio. Uzorak je previse savrsen da bi se slucaj vezao uz lov na ribe dinamitom'', rekao je Prvan, dodajuci kako su i strucnjaci za eksploziv s kojima se cuo, kazali da ovdje nije rijec o krivolovu.

Ostaje mogucnost nekih vojnih vjezbi, no opet bi lokalno stanovnistvo osjetilo podrhtavanje tla da je vojska kojim slucajem koristila svoje dinamite u tolikoj mjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali