SVETICA I HUMANITARKA

OTKRIVEN SPOMENIK MAJCI TEREZIJI U POREČU: Na svečanost stigao Mesić, ali i uzvanici iz Albanije i Indije

Poreč se u četvrtak pridružio nekolicini svjetskih gradova koji su dobili kip humanitarke sv. Majke Terezije na čijem su svečanom otkrivanju bili mnogi predstavnici nekoliko zemalja, među kojima i albanski predsjednik Ilir Meta, a blagoslovio ga je albanski kardinal Ernest Simon Troshani.

Podizanje spomenika sv. Majci Terezi u Poreču ispred crkve sv. Eleuterija potaknula je zajednica Albanaca u Poreču koja ima oko 7000 pripadnika.

Predsjednik Vijeća albanske nacionalne zajednice u Poreču Robert Daka rekao je tom prigodom kako je danas veliki dan i svečani trenutak za sve pripadnike albanske manjine koji tako gradu daju svoj doprinos.

“Ponosni smo na ovaj spomenik Majke Terezije, koja je inače državljanka Indije, ali je podrijetlom Albanka, i zato smo učinili sve kako bi ova bista ugledala svjetlo dana”, istaknuo je Robert Daka.

Papa Ivan Pavao II. proglasio je Majku Tereziju blaženom 19. listopada 2003., a papa Franjo proglasio ju je sveticom 4. rujna 2016. u Vatikanu.

Kip je u četvrtak blagoslovio albanski kardinal Ernest Simon Troshani, koji ovih dana boravi u Istri kao gost Porečko-pulske biskupije i koji je u Eufrazijevoj bazilici predvodio svečano misno slavlje.

“Ovaj  je dan zaista svijetao, pun radosti i sreće u čast sv. Majke Terezije, koja je napravila sve što je bilo moguće da bi prenosila Kristovu ljubav, osobito onima koji pate i koji su bolesni, onu ljubav koju Isus propovijeda svim ljudima kako bi bili radosni i spašeni”, istaknuo je kardinal Troshani.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić rekao je kako je Poreč poznat kao grad turizma, multikulturalnosti, suživota i tolerancije te da se od danas ponosi i tim spomenikom.

“Majka Terezija je postala brend tolerancije u cijelome svijetu i prema tome Poreč dobiva još više na prepoznatljivosti suživota i tolerancije koju gajimo i razvijamo svih ovih godina”, poručio je Peršurić.

Na otkrivanju spomenika Majke Terezije u Poreču bili su i visoki gosti iz Albanije, Kosova, Makedonije i Indije, među kojima albanski predsjednik Ilir Meta, bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, veleposlanik Indije Sandip Kumar i predsjednik makedonskog parlamenta Talat Xhaveri.

Povratak na Net.hr