Dogovorili poskupljenje kruha i zaradili kazne

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla je prvu kaznu za kartel Udruženju obrtnika Osijek i 17 malih pekara koji su se dogovarali o cijeni kruha. Naime, na poziv Udruženja obrtnika pekari su se našli na sastanku i dogovorili načelno da kruh poskupi na 8 kuna.

Iako polovica pekara koja je sudjelovala u dogovoru nije u konačnici povećala cijene kruha, i njima je izrečena kazna za udruživanje u kartel. Pekari koji nisu poskupili kruh kažnjavaju se s 500 kuna, oni koji su digli cijenu s 1.500, a najozbiljniju kaznu dobilo je Udruženje obrtnika – 50 tisuća kuna.

U Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja kažu da su morali razrezati kaznu jer se prema propisima o tržišnom natjecanju kažnjava čak i namjera ili sudjelovanje na sastanku na kojemu se dogovara cijena. Da se kojim slučajem netko od nazočnih javno ogradio od dogovora, ne bi bio kažnjen.

U Agenciji pojašnjavaju da su se odlučili na simboličnu kaznu, ali njome žele poslati upozorenje ostalima, pa i pomorskim organizacijama, da vode računa o tržišnom natjecanju i propisima, piše Večernji list.

Inače, isti dan kad je sastanak održan, Agenciji je netko anonimno dojavio o dogovoru, a kao dokaz uzeli su i zapisnik sa sastanka i izjave za medije pojedinih obrtnika.

Povratak na Net.hr